Promocija pravljenja hladne poslastice kroz projekat “GELATOn the ROAD”

Srbija na mapi Evropskog puta sladoleda

ManifestacijeSrbijaU fokusu

14.6.2023 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija na mapi Evropskog puta sladoleda Srbija na mapi Evropskog puta sladoleda
Privredna komora Srbije (PKS) nacionalni je partner u realizaciji projekta „Evropski put sladoleda“ (GELATOn the ROAD) koji se finansira iz programa EU „Kreativna Evropa“... Srbija na mapi Evropskog puta sladoleda

Privredna komora Srbije (PKS) nacionalni je partner u realizaciji projekta „Evropski put sladoleda“ (GELATOn the ROAD) koji se finansira iz programa EU „Kreativna Evropa“ sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i podizanja svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

Srbija je jedina zemlja – partner koja nije članica EU uključena u GELATOn the ROAD, a projekat obuhvata još 11 zemalja – Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku.

„Evropski gelato put“ će obuhvatiti lokacije povezane sa proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU.

“Umetnost pravljenja sladoleda u Evropi prenosila se sa kolena na koleno, uz korišćenje lokalnih sastojaka i tradicionalnih receptura. Ovaj projekat predstavlja korak ka podizanju svesti o kulturološkom značaju sladoleda i negovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate istorije i trajnog nasleđa. Zasniva se na kriterijumima ekološke održivosti, kvaliteta proizvoda i sirovina i inovacija u okviru sistema lanca snabdevanja zanatskim sladoledom”, navodi se u saopštenju PKS.

Foto: Pexels.com

Kroz mnogobrojne konkretne akcije ovaj projekat uključuje zainteresovane strane u proizvodnom lancu – kompanije za proizvodnju materijala i mašina, inovatore u proizvodnji sladoleda, odrasle i mlade potrošače.

Projekat je počeo 1. aprila 2023. godine i traje do 31. marta 2026. godine, a okuplja i 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora, razvojinh agencija.

To su Longarone Fiere, Venecijanski klaster, Belgijsko-italijanska privredna komora, Agrofood Partnerships regije zapadne Grčke, Uniteis e.V., Italijanska privredna komora u Luksemburgu, Regionalna razvojna agenciju ROD Ajdovščina, Ekomuzej Dignan, Evropski institut za obuku i istraživanje, Cloud Computing poslovno udruženje Katalonije, Regionalna razvojna agencija Žešov, Privredna komora Vraca, DomSpain, kao i dva pridružena partnera: Parco Dolomiti Friuliane i Savet Evrope – kancelarija u Veneciji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.