Prioritet borba protiv suše

Srbija od Rumunije preuzela predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava

SrbijaU fokusu

1.3.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija od Rumunije preuzela predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava Srbija od Rumunije preuzela predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava
Republika Srbija preuzela je predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (ICPDR) i objavila svoje prioritete za predstojeći mandat. Nova predsednica Vedrana Ilić, pomoćnica... Srbija od Rumunije preuzela predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava

Republika Srbija preuzela je predsedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (ICPDR) i objavila svoje prioritete za predstojeći mandat. Nova predsednica Vedrana Ilić, pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavila je ciljeve.

Ilić je na online ceremoniji najavila da će Srbija prioritet staviti na nedostatak vode i suše, podzemne vode, kao i na unapređenje tehnologije podataka i komunikacija, navedeno je na sajtu Republičke direkcije za vode.

„Čast mi je što ću preuzeti izazove predsedavanja ICPDR-om ove godine, na početku još jednog ključnog šestogodišnjeg ciklusa upravljanja. Sa svetom u periodu tranzicije, sa klimatskim izazovima i nadolazećim sušama u našem slivu, ovo je uzbudljivo vreme da zakoračim na ovu važnu funkciju. Kao država koja obuhvata dve velike pritoke Dunava, Savu i Tisu, Srbija zauzima kritičnu poziciju u našem radu. Ovo predsedavanje vidim kao značajnu priliku za pozitivan uticaj u ključnom trenutku“, izjavila je Ilić.

Hibridni sastanak održan je u Beču i online, na ceremoniji primopredaje predsedavanja, na kome su učestvovali predstavnici misija Srbije i Rumunije u Austriji, koji su se sastali da razmene flašu dunavske vode u ime budućeg i odlazećeg predsednika, što je tradicija ICPDR-a.

Prosleđivana na svakoj ceremoniji primopredaje predsedništva ICPDR-a od sredine 90-ih, boca simbolizuje načine na koje predsednici ICPDR-a drže budućnost voda sliva u svojim rukama. Tradicionalnu razmenu obavili su preko punomoćnika ambasador Stlijan Stojan (Stelian Stoian) iz Stalne misije Rumunije pri Ujedinjenim nacijama (UN), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih međunarodnih organizacija u Beču, i ambasadora Žarka Obradovića, Stalne misije Srbije pri UN, OEBS i drugih međunarodnih organizacija u Beču. Simboličnoj primopredaji prisustvovala je prva savetnica u Stalnoj misiji Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Bojana Šećerov.

Specifični prioriteti predstojećeg predsedavanja Srbije:

  • Nedostatak vode i suše

Klimatske promene mogu izazvati ekstremne događaje kao što su poplave i suše. Suše u Evropi, uključujući Srbiju, su se povećale u poslednjih 30 godina. Nakon sušnog leta 2022. godine, zemlje ICPDRa se bore sa sušama.

  • Podzemne vode

Upravljanje prekograničnim telima podzemnih voda je od najveće važnosti u svetlu klimatskih promena i povezanih problema nestašice vode.

  • Poboljšanje podataka, tehnologije i komunikacija

Komunikacija i razmena informacija je od ključnog značaja u prekograničnim rečnim slivovima. Stoga je, kako se navodi, uspostavljanje čvrstih baza podataka više nego ikada na dnevnom redu.

Na ceremoniji je pohvaljen rad odlazećeg predsedavajućeg ICPDR-a iz Rumunije Roberta Eugena Šepa, tokom čijeg mandata su finalizovana dva plana upravljanja i usvajanje Dunavske deklaracije 2022. godine.

Šep je, prisustvujući na daljinu, poželeo svojoj naslednici svu sreću i izrazio zahvalnost svom timu i kolegama širom ICPDR-a na njihovom napornom radu tokom prošle godine.

  • TATJANA

    2.3.2023 #1 Author

    Teški zada i su ispred nas za ovaj period mandata zbog jako loših klimatskih uslova

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.3.2023 #2 Author

    Koliko god da je tesko,mora se raditi..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.