jedan od projekata i "naš" ChatGPT

Srbija u razvoj AI ulaže 100 miliona evra do 2026. godine

SrbijaU fokusu

22.2.2024 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija u razvoj AI ulaže 100 miliona evra do 2026. godine Srbija u razvoj AI ulaže 100 miliona evra do 2026. godine
Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra, a strateški okvir za takav poduhvat trebalo bi da pruži... Srbija u razvoj AI ulaže 100 miliona evra do 2026. godine

Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra, a strateški okvir za takav poduhvat trebalo bi da pruži nova Strategija razvoja veštačke inteligencije do 2030. godine koja će biti jedan od prioriteta nove vlade, zajedno sa pratećim Akcionim planom, sa ciljem da se Srbija svrsta u lidere regiona u ovoj oblasti, saopštio je NALED posle sednice Saveza za eUpravu te organizacije.

Prema rečima Stefana Badže, vođe tima za posebne projekte pri kabinetu predsednice vlade, fokus rada na novoj strategiji je obezbeđivanje fleksibilnije regulative i pružanje olakšica firmama koje žele da primene inovacije.

Badža je najavio da će tokom ove godine početi rad na izradi zakona, prateći aktivnosti EU odnosno usvajanje Uredbe o veštačkoj inteligenciji koje se očekuje u aprilu.

Do kraja 2026. u planu je investiranje 30 miliona evra u još jedan superkompjuter, koji će biti besplatan za istraživače i startape, 20 miliona evra u softver za javni sektor, pre svega u zdravstvu, energetici i transportu, kao i 30 miliona evra za podsticaje za razvoj veštačke inteligencije. Dodatno ćemo uložiti u stratape, budući da četvrtina razvija AI rešenja“, – izjavio je Badža, i pozvao zainteresovane strane da se uključe u rad na izradi nove strategije, kako bi Srbija do kraja godine imala predlog akta koji reguliše ovu oblast.

NALED će biti deo radne grupe za izradu nove strategije, izjavila je Dragana Ilić, predsednica Saveza za eUpravu i direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN. Ona je istakla da je preduslov za korišćenje veštačke inteligencije dostupnost širokopojasnog interneta, na čemu će biti fokus ove godine.

Među najvažnijim prioritetima Saveza za ovu godinu su dalji razvoj eUsluga, unapređenje regulatornog okvira za razvoj digitalne infrastrukture i 5G tehnologije, unapređenje zaštite, otvaranje i ponovna upotreba podataka kroz razvoj veštačke inteligencije i koncepta pametnih gradova„, izjavila je Ilić.

Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju, predstavio je aktivnosti i aktuelne projekte na kojima radi ova ustanova.

Jedan od projekata na kojem trenutno radimo jeste prevođenje svih audio zapisa RTS u tekstualnu formu, što će nam dati korpus podataka koji će biti osnov za neki naš ChatGPT. Razvili smo i softver za prevod za 53 jezika, koji i dalje unapređujemo“, izjavio je Ćulibrk.

Dodao je da Institut, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, radi i na modelu za obradu mamograma, koji funkcioniše po principu alarmiranja kada neki nalaz zahteva dodatnu pažnju lekara, kao i rešenja za predikciju i prevenciju poplava.

Prva ovogodišnja sednica NALED-ovog Saveza za eUpravu održana je uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i projekta „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“.

  • LJUBOMIR

    23.2.2024 #1 Author

    Treba nam malo veštačke kad nam ova prirodna fali 😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...