naša zemlja među pionirima u uvođenju ovog sistema u evropi

Srbija ustupa na korišćenje Crnoj Gori licencu za platformu za e-fakture

BiznisInfrastrukturaRegionSrbija

27.10.2023 12:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srbija ustupa na korišćenje Crnoj Gori licencu za platformu za e-fakture Srbija ustupa na korišćenje Crnoj Gori licencu za platformu za e-fakture
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović potpisali su danas Ugovor o ustupanju na korišćenje licence... Srbija ustupa na korišćenje Crnoj Gori licencu za platformu za e-fakture

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović potpisali su danas Ugovor o ustupanju na korišćenje licence za centralizovanu platformu za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika.

Kako je predviđeno, Vlada Republike Srbije ustupa na korišćenje Vladi Crne Gore softverske licence za centralizovanu platformu za slanje, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika na period od tri godine, bez naknade.

Ministar finansije Republike Srbije Siniša Mali, naveo je nakon potpisivanja Ugovora u Beogradu, da je ponosan što je naša zemlja među pionirima u uvođenju sistema elektronskih faktura, i to ne samo u regionu, već i u Evropi, zbog čega su naša iskustva i znanja u toj oblasti izuzetno važna i korisna za druge države.

„Ministarstvo finansija Crne Gore nam se u aprilu ove godine obratilo oko uvođenja sistema e-faktura, a s obzirom da su prepoznali izuzetno dobre rezultate i efekte koje je implementacija tog sistema imala u našoj zemlji. Nakon toga održali smo nekoliko sastanaka sa crnogorskim kolegama, detaljno predstavili naša iskustva i znanja i dogovorili da im pružimo podršku u uvođenju sistema e-faktura u njihovoj zemlji, a što će doprineti daljem unapređenju fiskalne stabilnosti Crne Gore“, naveo je srpski ministar finansija.

On je istakao da sistem elektronskih faktura olakšava rad privredi, te da dovodi do ubrzanja procesa rada i poslovanja, obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje. Takođe, istakao je, novi sistem treba da doprinese mnogo bržem povraćaju PDV-a, što je bio jedan od zahteva privrede.

„Kroz naš sistem elektronskih faktura prošlo je više od 103 miliona e-faktura, a u sistemu se trenutno nalazi 10.786 korisnika javnih sredstava i 211.445 privrednih subjekata. Sistem dobro funkcioniše, i zaista mogu da kažem da je to, uz sistem e-fiskalizacije, jedna od najvažnijih reformi koje smo u prethodnom periodu sproveli, a koja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta“, naglasio je ministar Mali.

Ministar Damjanović se zahvalio srpskom ministru na podršci, i istakao da će uvođenje centralizovane platforme za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje e-faktura pravnih lica i preduzetnika, značajno poboljšati ekonomsku aktivnost u Crnoj Gori.

Damjanović je rekao i da će to biti svojevrstan doprinos ubrzanju robno-novčanih tokova unutar privrede Crne Gore, da će u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije, kao i rešiti izazove koje imaju crnogorske kompanije u delu povraćaja PDV-a.

  • SABRINA

    27.10.2023 #1 Author

    Zašto li mi njima to ustupamo?

    Odgovori

  • SABRINA

    27.10.2023 #2 Author

    Baš lepo od strane ministra Malog.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.10.2023 #3 Author

    Sto ce olaksati i nasim firmama jer mi dosta poslujemo sa CG

    Odgovori

  • DUCA

    29.10.2023 #4 Author

    Treba da pomažemo komšijama.

    Odgovori

  • gagica

    29.10.2023 #5 Author

    E dobro je da se ostvari dobra saradnja pa makar i u vezi toga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...