Otvorene linije komunikacije između Pekinga i Vašingtona

Kineski i američki zvaničnici održali sastanak o makroekonomiji

BiznisSvet

24.10.2023 11:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineski i američki zvaničnici održali sastanak o makroekonomiji Kineski i američki zvaničnici održali sastanak o makroekonomiji
Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Kine održali su u ponedeljak dvočasovni virtuelni sastanak kako bi razgovarali o domaćim i globalnim makroekonomskim kretanjima, saopštilo je... Kineski i američki zvaničnici održali sastanak o makroekonomiji

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Kine održali su u ponedeljak dvočasovni virtuelni sastanak kako bi razgovarali o domaćim i globalnim makroekonomskim kretanjima, saopštilo je američko Ministarstvo finansija, ocenjujući da je sastanak bio „produktivan i sadržajan“.

Uprkos rastu tenzija u odnosima dve najveće svetske ekonomije prethodnih godina, visoki zvaničnici obe strane sastajali su se proteklih meseci kako bi pripremili teren za očekivani sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i kineskog predsednika Si Đinpinga u San Francisku u novembru, prenosi Reuters.

Prema saopštenju američkog Ministarstva finansija. Kina i SAD održali su prvi sastanak Ekonomske radne grupe koja služi kao stalni kanal za diskusiju i olakšavanje napretka u pitanjima bilateralne ekonomske politike.

Kinesko Ministarstvo finansija navelo je u svom saopštenju da su dve strane imale „duboke, iskrene i konstruktivne“ razgovore, kao i da su razgovarali o bilateralnoj saradnji u rešavanju globalnih izazova. Strane će nastaviti da održavaju komunikaciju, saopštilo je ministarstvo.

Američki i kineski zvaničnici takođe su istakli „oblasti zabrinutosti“, navedeno je u izjavama dve strane, bez detaljnijeg objašnjenja. Sastanak su vodili visoki zvaničnici dva ministarstva finansija.

Ekonomska radna grupa pokrenuta je prošlog meseca nakon letošnje posete američke sekretarke za finansije Dženet Jelen (Janet Yallen) Pekingu. Paralelno je pokrenuta i finansijska radna grupa koja će prvi sastanak održati u sredu.

Sastanci radnih grupa rezultat su drugih angažmana između dve zemlje na visokom nivou, uključujući posete Pekingu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) u junu, Jelen u julu i američke sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo (Gina Raimondo) u avgustu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...