Sindikat je stupio u štrajk 15. septembra u po jednoj fabrici svake kompanije

U SAD štrajkuje 41.000 radnika auto-industrije, zatvorili Stellantis

Svet

24.10.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U SAD štrajkuje 41.000 radnika auto-industrije, zatvorili Stellantis U SAD štrajkuje 41.000 radnika auto-industrije, zatvorili Stellantis
Sindikat Ujedinjenih radnika američke automobilske industrije (UAW) ponovo je eskalirao štrajk protiv velikih proizvođača automobila iz Detroita, ovog puta zatvarajući fabriku koja proizvodi pikap... U SAD štrajkuje 41.000 radnika auto-industrije, zatvorili Stellantis

Sindikat Ujedinjenih radnika američke automobilske industrije (UAW) ponovo je eskalirao štrajk protiv velikih proizvođača automobila iz Detroita, ovog puta zatvarajući fabriku koja proizvodi pikap vozila Ram za mulltinacionalni konzorcijum Stellantis.

Sindikat kaže da je 6.800 članova napustilo u ponedeljak ujutro i zatvorilo fabriku u Mičigenu, ogroman profitni centar te kompanije.

Pre samo tri dana je predsednik sindikata Šon Fejn (Shawn Fain) izvestio o napretku u pregovorima sa General motorsom i Stellantisom, ali je rekao da će kompanije morati da daju bolje ponude. Nije zabeležen napredak kod Forda, koji je prošle nedelje rekao da ima najbolju ponudu od sve tri kompanije.

Sindikat je stupio u štrajk 15. septembra u po jednoj fabrici svake kompanije. Oko 41.000 radnika sada štrajkuje protiv sva tri proizvođača automobila. Štrajkovi, koji sada traju šestu nedelju, obuhvataju sedam fabrika za sklapanje i 38 skladišta delova. Oko 28 odsto sindikalne radne snage u tri kompanije sada je u štrajku.

Sindikat je u početku izbegavao štrajkove na pikapovima i velikim pogonima SUV-a na kojima sve tri firme zarađuju najviše. U prethodnim štrajkovima sindikat je ciljao jednu kompaniju i postizao sporazum koji je bio obrazac za dogovor za druge dve.

Foto: Pixabay.com

U saopštenju sindikata navodi se da ponude kompanije Stellantis, formirane spajanjem Fiat Chryslera i francuske PSA Grupe, zaostaju za Fordom i GM-om, uprkos tome što taj proizvođač automobila ima najveći prihod i najveći profit od sve tri.

Stellantis ima najgoru ponudu za sindikat u vezi s povećanjem naknade za troškove života, brzinom pomeranja radnika na vrh platne lestvice, platama privremenih radnika, pretvaranjem privremenog u puno radno vreme i drugim pitanjima, saopštio je sindikat.

Nova ponuda Stellantisa je uključivala povećanje plata za 23 odsto tokom četiri godine, skoro 50 odsto povećanje doprinosa za penzionu štednju i dodatne odredbe o sigurnosti posla, saopštila je ta kompanija koja se đali da joj sindikat nije odgovorio već mu je zatvorio još jednu fabriku.

Sindikat očekuje da će uskoro dati kontra-ponude Stellantisu i GM-u.

U petak je Fejn rekao da su Stellantis i GM dali ponude za plate koje su odgovarale Fordovim 23 odsto tokom trajanja četvorogodišnjeg ugovora. Ali, predsednik sindikata je insistirao da kompanije mogu da idu dalje: „Nama su ostale karte da odigramo, a njima novac da potroše“.

Dok je Fejn rekao da kompanije i dalje reklamiraju da su dale rekordne ponude UAW-u, ali su one nedovoljne da nadoknade koliko su radnici u SAD izgubili tokom poslednje dve decenije. Svaki put kada proizvođači automobila daju ponudu, rekao je Fejn, tvrde da je to najbolje što mogu da urade, ali se nekoliko dana kasnije vrate s boljom ponudom.

  • SHALIMAR

    24.10.2023 #1 Author

    Imaju jak sindikat,sigurna sam da ce dobiti sve uslove koje su trazili…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...