Radnici napustili 38 centara za distribuciju delova General Motorsa i Stellantisa

Štrajk radnika u auto-industriji u SAD proširio se u 20 američkih država

AutomobiliSvetU fokusu

23.9.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Štrajk radnika u auto-industriji u SAD proširio se u 20 američkih država Štrajk radnika u auto-industriji u SAD proširio se u 20 američkih država
Američki sindikat radnika u automobilskoj industriji United Auto Workers (UAW) proširio je u petak štrajk protiv velikih proizvođača automobila na 38 pogona u 20... Štrajk radnika u auto-industriji u SAD proširio se u 20 američkih država

Američki sindikat radnika u automobilskoj industriji United Auto Workers (UAW) proširio je u petak štrajk protiv velikih proizvođača automobila na 38 pogona u 20 američkih saveznih država.

Radnici su napustili radna mesta u 38 centara za distribuciju delova General Motorsa i Stellantisa, prenosi Beta.

Još 5.600 radnika pridružilo se štrajku, pored 13.000 članova sindikata koji su štrajk započeli pre nedelju dana. Sindikat ukupno ima 146.000 članova.

Ford je pošteđen dodatnih štrajkova jer je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, rekao je predsednik UAW Šon Fejn (Shawn Fain).

„Napravili smo istinski napredak u Fordu“, rekao je Fejn tokom online prezentacije članovima sindikata i dodao: „I dalje imamo ozbiljne probleme koje treba rešiti, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnost u pogledu postizanja dogovora“.

Prema njegovim rečima, u General Motorsu i Stellantisu to je druga priča. Te kompanije, dodao je Fejn, odbile su predloge sindikata za povećanje plata, podelu dobiti i sigurnost posla.

Sindikat ukazuje na ogroman profit tih kompanija i u poslednje četiri godine traži povećanje plata od 36 odsto. Kompanije su ponudile nešto više od polovine tog iznosa.

UAW ima i druge zahteve, uključujući 32-časovnu radnu nedelju za 40 plaćenih sati i vraćanje tradicionalnih penzionih planova za nove radnike.

Kompanije kažu da ne mogu sebi priuštiti da ispune zahteve sindikata jer, kako navode, moraju da ulože profit u skupu tranziciju sa automobila na gas na električna vozila.

Ugovor UAW sa proizvođačima automobila istekao je u ponoć 14. septembra, a radnici su napustili Fordovu fabriku za sklapanje u blizini Detroita, General Motorsovu fabriku u Ventzvilu, Misuri, i fabriku džipova koju vodi Stellantis u Toledu, Ohajo.

Fejn je ranije ove nedelje rekao da će pozvati radnike u više fabrika da štrajkuju osim ako ne bude značajnog napretka u pregovorima o ugovorima sa proizvođačima automobila.

Pregovori su u četvrtak nastavljeni, iako nijedna strana nije prijavila bilo kakav napredak, a ostali su na vrlo udaljenim stanovištima u pogledu povećanja plata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...