bajden poziva kompanije da rekordne profite podele prema ugovoru

Istorijski štrajk u američkoj auto-industriji

AutomobiliSvet

16.9.2023 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Istorijski štrajk u američkoj auto-industriji Istorijski štrajk u američkoj auto-industriji
Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je u istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu General Motorsa, Forda i Chryslera čime je počela najambicioznija... Istorijski štrajk u američkoj auto-industriji

Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je u istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu General Motorsa, Forda i Chryslera čime je počela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji poslednjih decenija.

Štrajk “trojke iz Detroita” zaustaviće proizvodnju modela Ford Bronco, Jeep Wrangler i Chevrolet Colorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima, prenosi Mina, pozivajući se na Capita.ba.

„Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka“, rekao je predsjednik UAV-a, Šon Fejn (Shawn Fain).

Fejn je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Facebooku, manje od dva sata pre isteka starog ugovora.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je konferenciji za novinare u Beloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udeo u profitu koji ove kompanije prave.

„Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podele kroz rekordne ugovore za UAV“, kazao je Biden.

Ova akcija predstavlja kulminaciju višenedeljnih sukoba između Fejna i trojice izvršnih direktora iz Detroita zbog zahteva sindikata za većim udelom u profitu od kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i jačom sigurnošću posla dok proizvođači automobila prelaze na električna vozila.

Foto: Pixabay.com

Izvršni direktori su rekli da će zahtevi sindikata učiniti proizvođače automobila nekonkurentnim u odnosu na rivale koji nemaju sindikalne organizacije.

Izvršna direktorka General Motorsa, Meri Bara (Mery Barra), rekla je za CNBC da će proizvođač automobila nastaviti pregovore, iako je bila “frustrirana i razočarana” štrajkom, koji ne bi bio dobar za industriju.

Zastoj je postao političko pitanje, a Bajden koji se sledeće godine bori za drugi mandat, poziva na dogovor.

Štrajkovi u kojima učestvuje ukupno 12.700 radnika održaće se u fabrikama Forda u Vejnu, u državi Mičigen, General Motorsa u Vencvilu u Misuriju i u fabrici Stellantisovog brenda STLAM.MI Jeep u Toledu, u Ohaju. To su ključna postrojenja za proizvodnju nekih od najprofitabilnijih vozila ovih kompanija.

Odziv na štrajk bio je manji nego što su neki analitičari očekivali.

Planirane obustave rada mogle bi da ograniče troškove UAV, koji ima fond za štrajk od 825 miliona dolara. To nije mnogo u poređenju sa milijardama koje su proizvođači automobila zaradili zahvaljujući velikom profitu od kamiona i terenskih vozila koje su napravili članovi UAV.

Potpuni štrajk bi naneo štetu oko 400 do 500 miliona dolara svakom pogođenom proizvođaču automobila po sedmici izgubljene proizvodnje, procenjuje Deutsche banka.

Neki od tih gubitaka bi mogli da se nadoknade kasnijim povećanjem rasporeda proizvodnje, ali ta mogućnost je sve manja kako se štrajk nastavlja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...