SRBIJA VOĆARSKA VELESILA Prva u Evropi po proizvodnji dunje, sedma u svetu po gajenju višnje

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbija

5.5.2020 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

SRBIJA VOĆARSKA VELESILA Prva u Evropi po proizvodnji dunje, sedma u svetu po gajenju višnje SRBIJA VOĆARSKA VELESILA Prva u Evropi po proizvodnji dunje, sedma u svetu po gajenju višnje
Srbija je prva u Evropi a deseta u svetu po proizvodnji dunje. Sveže dunje predstavlјaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra... SRBIJA VOĆARSKA VELESILA Prva u Evropi po proizvodnji dunje, sedma u svetu po gajenju višnje

Srbija je prva u Evropi a deseta u svetu po proizvodnji dunje. Sveže dunje predstavlјaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra gde Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu, a na tom malom tržišnom segmentu Srbija je na 14 mestu, naveo je ekonomista Branislav Gulan.

Takođe, Srbija je na sedmom mestu u svetu po proizvodnji višanja, a zauzima treće mesto prema vrednosti izvoza ovog voća, nakon SAD i Mađarske, navodi Gulan a prenosi agrosmart.net. Svetsko tržište višanja je malo, a Srbija se zajedno sa Rusijom, Polјskom, Turskom, Ukrajinom i SAD našla među najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima. Među 20 najvećih u svetu od zemalјa sa kojima se graničimo nalaze se i Mađarska, Albanija, Makedonija, Hrvatska i BiH.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, najzastuplјenija voćna vrsta u Srbiji je šlјiva s učešćem od 39 odsto u ukupnim površinama pod voćnjacima i površinom od 72.024. Po proizvodnji šlјiva Srbija se nalazi na trećem mestu u svetu. Slede jabuke i maline s 14 procenata učešća u ukupnim površinama pod voćnjacima. Ukupne površine pod jabukama su 25.134 hektara, a pod malinama 21.861 hektara. Višnje učestvuju s deset odsto u ukupnim površinama pod voćnjacima s ukupno 17.566 hektara, kaže Gulan.

Tri voćne vrste – šlјive, jabuke i maline najzastuplјenije su u regionu Šumadije i zapadne Srbije, a ti regioni učestvuju čak 89 odsto u ukupnim površinama pod šlјivama u Srbiji, 39 odsto u ukupnim površinama pod jabukama i 69 odsto u ukupnim površinama pod malinama. U 2019. godini iz Srbije je u svet izvezeno zamrznute maline u vrednsoti od 234 miliona dolara, što je, kako navodi Gulan, za tridesetak miliona dolara više nego prethodne godine.

Najzastuplјenije jabuke u Srbiji su sorte grupe „ajdared”, koja učestvuje sa čak 41 odsto u ukupnim površinama pod jabukama. U 2019. godini izvezeno je svežih jabuka u vrednosti od 119 miliona dolara (godinu dana ranije taj izvoz je bio 101 miliona dolara), navodi on.

Više od polovine površina pod kruškama u Srbiji čine sorte grupe „vilјamovka” – 58 odsto, dok je najmanje zastuplјena sorta grupe „konferens” – tri procenta ukupnih površina pod kruškama. Breskve žutog mesa predstavlјaju 88 odsto ukupnih površina pod breskvama, a breskve “belog mesa“ 12 procenata.

Tagovi
EKO SRBIJA
  • Snezana

    5.5.2020 #1 Author

    Bice rakije 👏 😁

    Odgovori

  • sanja

    5.5.2020 #2 Author

    bravo za Srbiju. imamo najbolje voce na svetu, po kvalitetu ne moze da se poredi sa bilo kojim podrucjem. treba ulagati i cuvati vredne seljake

    Odgovori

  • zorica stefanovic

    5.5.2020 #3 Author

    Pored dobre Dunje,imamo i odlicnu tresnju mozda i najkvalitetniju u Evropi….opstina Grocka a posebno Ritopek na daleko poznatat po ovoj vocki….

    Odgovori

    • Vockica

      4.3.2022 #4 Author

      Bravo za Srbiju, mogli da budemo najbolji u svemu samo da sto vise se pomogne i da se gaje vocke.

      Odgovori

  • Marija

    6.5.2020 #5 Author

    Dunja, šljiva, višnja, orah, kajsija, kruška,…. Ma sve! 😊

    Odgovori

  • Jelena

    7.5.2020 #6 Author

    Bogata zemlja, plodna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...