Zvaničan kurs određuje ruska centralna banka

Srpski dinar uvršten na kursnu listu Rusije

BankeSrbija

23.1.2023 08:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpski dinar uvršten na kursnu listu Rusije Srpski dinar uvršten na kursnu listu Rusije
Centralna banka Rusije objavila je da je uvrstila srpski dinar na zvaničnu kursnu listu. Istovremeno je na listu uvršteno još osam valuta, poput dirhama... Srpski dinar uvršten na kursnu listu Rusije

Centralna banka Rusije objavila je da je uvrstila srpski dinar na zvaničnu kursnu listu. Istovremeno je na listu uvršteno još osam valuta, poput dirhama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajlandskog bata, vijetnamskog donga, novozelandskog dolara, gruzijskog larija, indonezijskog rupija, egipatske funte i katarskog rijala.

Zvanične kurseve svih ovih valuta u odnosu na rublju određivaće Banka Rusije.

Narodna banka Srbije uvrstila je rusku rublju na zvaničnu kursnu listu još pre desetak godina. Za jednu rublju može se dobiti jedan i po dinar, piše Politika.

Uprkos dolasku velikog broja Rusa u Srbiju promet u menjačnicama ove valute je zanemarljiv ili ga uopšte nema.

„Rusi menjaju „jače“ valute. Razlog je nesumnjivo pad njene vrednosti. Nekog prometa na tržištu je i bilo dok je ovde radila ruska Sberbanka, ali nakon što su je prodali domaćoj AIK banci promet je stao“, objašnjava jedan menjač.

Inače, kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira se na osnovu kursa dinara prema evru, odnosno međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu.

Pre desetak godina kada je rublja uvršćena na kursnu listu i kada je bila stabilna mesečni promet bio je oko 200.000 do 300.000 rubalja ili oko 5.000 do 7.000 evra.

Rublju su ranije kupovali naši građani koji rade u Rusiji i turisti, jer im se više isplatilo nego da kupuju dolar, pa da ga posle menjaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...