Vlade Kine i Srbije rade na srednjoročnom akcionom planu u okviru inicijative Pojas i put

Srpski i mađarski proizvodi najzastupljeniji na sajmu u Ningbou

BiznisSrbija

16.5.2023 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpski i mađarski proizvodi najzastupljeniji na sajmu u Ningbou Srpski i mađarski proizvodi najzastupljeniji na sajmu u Ningbou
U kineskom gradu Ningbou svečano je otvoren treći međunarodni trgovinski sajam Kina – zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ), na kojem su privrednici iz... Srpski i mađarski proizvodi najzastupljeniji na sajmu u Ningbou

U kineskom gradu Ningbou svečano je otvoren treći međunarodni trgovinski sajam Kina – zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ), na kojem su privrednici iz Srbije predstavili svoje proizvode, a štandove sa srpskom robom obišla je i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Tanasković je istakla je da su naši izlagači, pored mađarskih koji su počasni gosti sajma, najzastupljeniji, saopštilo je ministarstvo.

„Kinezi prepoznaju srpske proizvode i veoma su zadovoljni njihovim kvalitetom“, istakla je ministarka, koja je uoči otvaranja Sajma potpisala protokole sa predstavnikom kineske carine Vang Lingđunom o izvozu meda i hrane za kućne ljubimce na kinesko tržište.

Napomenula je da će sledeći protokoli za izvoz biti fokusirani na izvoz jabuke i suve šljive.

Sajam Kina – CIEZ / Foto: minpolj.gov.rs

Tanasković je zaključila da upravo takvi protokoli mnogo znače za srpske privrednike, jer kinesko tržište može da prihvati enormne količine robe.

Na otvaranju sajma putem video linka obratio se i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je istakao da Srbija i Kina intenzivno rade na usaglašavanju Srednjoročnog akcionog plana za zajedničku izgradnju inicijative Pojas i put za period 2023. – 2025. godina, a podsetio je i da je su formalno otpočeli i pregovori o sklapanju Sporazuma o slobodnoj trgovini naših zemalja.

„Verujem da će sve proteći prema planiranoj dinamici i da će pregovori biti okončani na ekspertskom nivou tokom septembra ove godine“, naveo je Mali na zvaničnom Instagram nalogu.

Podsetio je da je Kina u poslednje dve godine postala najveći strani investitor u Srbiji, da su kineska ulaganja u poslednja tri kvartala 2022. dostigla milijardu evra, kao i da kineske kompanije u Srbiji zapošljavanju 26.000 radnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...