Srbiji neophodan zakon o održavanju infrastruktura

Šteta od poplava za sada procenjena na 2,5 milijarde dinara

Srbija

28.6.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šteta od poplava za sada procenjena na 2,5 milijarde dinara Šteta od poplava za sada procenjena na 2,5 milijarde dinara
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da se šteta zbog nedavnih poplava trenutno kreće oko 2,3 i 2,5 milijarde dinara. “To... Šteta od poplava za sada procenjena na 2,5 milijarde dinara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da se šteta zbog nedavnih poplava trenutno kreće oko 2,3 i 2,5 milijarde dinara.

“To je šteta na saobraćajnoj infrastrukturi, ne govorim o lokalnim putevima i mostovima, tu podatke imaju lokalni štabovi za vanredne situacije i dostavljaju iz vladi, ti se podaci skupljaju“, rekao je Vesić.

Kazao je i da je njegov predlog da se usvoji zakon o održavanju infrastruktura, jer ima mnogo onih u Srbiji koje niko ne održava.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Srbija imam registar infrastruktura, gde će biti popisan svaki most, put, nadvožnjak.

„Biće određeno ko upravlja, imaćete obavezu da deo novca ulažete u održavanje i da jednom u nekom vremenskom periodu radite procenu stanja te infrastrukture i to mora da bude objavljeno i javno“, rekao je Vesić, piše agencija Beta.

Govoreći o popisivanju visećih mostova, Vesić je kazao da je od oko 70 mostova 11 u potpuno ispravnom stanju, da oko 40-ak može da se rekonstruiše, a da misli da osam mora da se ruši.

„I te ćemo mostove da stavimo u nečiju nadležnost, mislim da je krajnje vreme da se odgovornije ponašamo prema infrastrukturi“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se putevi održavaju po ugovoru iz 1992. godine, bez tendera, a to su radila društvena preduzeća koja su u međuvremenu privatizovana.

Vesić je kazao da je potrebno da se prekine sa tom praksom.

„Potrebno je raspisati tendere, svaki posao iz budžeta mora da se raspisuje u skladu sa zakonom“, ocenio je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...