Prva nadmetanja za propisane kvote do kraja meseca

Stimulativna cena za struju iz vetro i solarnih elektrana na aukcijama

InfrastrukturaInvesticijeSrbija

7.6.2023 14:51 Autor: Milica Rilak 3

Stimulativna cena za struju iz vetro i solarnih elektrana na aukcijama Stimulativna cena za struju iz vetro i solarnih elektrana na aukcijama
Savetnik ministarke rudarstva i energetike za obnovljive izvore Rade Mrdak ocenio je za Biznis.rs da je država ponudila stimulativne maksimalne cene struje za potrebe... Stimulativna cena za struju iz vetro i solarnih elektrana na aukcijama

Savetnik ministarke rudarstva i energetike za obnovljive izvore Rade Mrdak ocenio je za Biznis.rs da je država ponudila stimulativne maksimalne cene struje za potrebe aukcija.

Vlada Srbije je, inače, krajem prošle nedelje usvojila odluku da maksimalna ponuđena cena za vetroelektrane u sistemu tržišne premije iznosi 105 evra po megavat-času, a za solarne elektrane 90 evra po MWh.

Mrdak je na NALED-ovom predstavljanju preporuka za unapređenje položaja kupaca-proizvođača električne energije – „Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“, istakao da je Vlada Srbije zaokružila regulatorni okvir kada je reč o aukcijama kroz usvajanje pet podzakonskih akata, dok je resorna ministarka Dubravka Đedović ranije istakla da se raspisivanje prve aukcije planira do kraja juna.

Vlada je, inače, za prvu aukciju definisala kvotu od 400 megavata za vetroelektrane, odnosno 50 megavata za solarne elektrane, dok je trogodišnjim Planom sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025. planirano da se aukcije održe u drugom kvartalu ove godine, u prvom kvartalu 2024. i prvom kvartalu 2025. godine, a da ukupni kapacitet na raspolaganju iznosi 1.300 megavata.

Mrdak je potvrdio da su usvojeni svi propisi neophodni za to da sistem aukcija zaživi.

„Na vladi je prošle nedelje usvojeno pet podzakonskih akata kojima je zaokružen regulatorni okvir i imamo definisane kvote za solar i vetar, kao i maksimalno ponuđene cene. Nadamo se da ćemo do kraja meseca uspeti da raspišemo aukcije“, rekao je tokom skupa „Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“.

Foto: Freepik.com

Specifičnost budućih aukcija je u tome što su postavljene maksimalne cene, dok se od učesnika očekuje da nude niže.

„Maksimalna cena treba samo da postavi limit za proizvođače, da ne nude nerazumno visoke cene. Naravno, deo je politike države kako će postaviti maksimalnu cenu – ako je spusti niže, rizikuje da aukcije ne uspeju, što se dešavalo u Španiji ili Nemačkoj“, pojasnio je Rade Mrdak za naš portal i dodao da je druga mogućnost da ponudi malo više cene, kako bi privukla konkurenciju i pustila tržištu da samo spušta cenu.

Smatramo da smo ponudili stimulativnu cenu, da investitori mogu ‘komotno’ da idu ispod nje. S druge strane, imaće ograničenu kvotu, pa ko bude najbolji – popuniće kvotu. Mislimo da će ih jaka konkurencija u odnosu na broj spremnih projekata i dodeljenu kvotu motivisati da idu daleko ispod 105 evra za vetroelektrane, dok za solar opipavamo tržište„, izjavio je Mrdak za Biznis.rs.

Objašnjavajući na koji način će funkcionisati aukcije, Mrdak je rekao da ih raspisuje ministarstvo i da se sprovode u tri faze – kvalifikacije, nadmetanje i odabir najboljih ponuda.

„U fazi kvalifikacija važno je da se dokaže zrelost projekta i da se dostavi garancija za ozbiljnost ponude. Oni čije ponude prođu kvalifikacije učestvuju u postupku nadmetanja, odnosno rangiranja, a onaj ko ima najbolju ponudu ima prednost u popunjavanju kvote“, istakao je Mrdak predstavljajući nedavno usvojene izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije na NALED-ovom skupu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...