Vlada usvojila odluku o maksimalno ponuđenoj ceni za električnu energiju

Za struju iz vetroelektrana na aukcijama najviše 105 evra, iz solarnih izvora 90 evra po MWh

Srbija

5.6.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za struju iz vetroelektrana na aukcijama najviše 105 evra, iz solarnih izvora 90 evra po MWh Za struju iz vetroelektrana na aukcijama najviše 105 evra, iz solarnih izvora 90 evra po MWh
Vlada Srbije usvojila je odluku o maksimalno ponuđenoj ceni za električnu energiju za potrebe aukcija u sistemu tržišne premije. Maksimalna ponuđena cena za električnu... Za struju iz vetroelektrana na aukcijama najviše 105 evra, iz solarnih izvora 90 evra po MWh

Vlada Srbije usvojila je odluku o maksimalno ponuđenoj ceni za električnu energiju za potrebe aukcija u sistemu tržišne premije.

Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju za potrebe aukcija za vetroelektrane u sistemu tržišne premije iznosi 105 evra po MWh, a za električnu energiju za potrebe aukcija za solarne elektrane, maksimalna ponuđena cena iznosi 90 evra po MWh, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je 29. maja, tokom razgovora sa predstavnicima Udruženja OIE Srbija da se raspisivanje aukcija planira tokom juna.

„Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga Udruženja OIE Srbija i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće ‘zelene megavate’ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje“, rekla je Đedović, a saopštilo ministarstvo.

Dodala je da je u toku proces usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je, kako je ocenila, važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte.

Predstavnici Udruženja za OIE obavestili su ministarku o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vetrokapacitetima.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahteva za priključenje na prenosnu mrežu koji opterećuju funkcionisanje Elektromreže Srbije i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udeo OIE u energetskom sistemu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...