energetska kriza nije prošla

Đedović: U narednih 10 godina Srbija mora da uloži 15 milijardi evra u energetski sektor

Srbija

3.6.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Đedović: U narednih 10 godina Srbija mora da uloži 15 milijardi evra u energetski sektor Đedović: U narednih 10 godina Srbija mora da uloži 15 milijardi evra u energetski sektor
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je u subotu da energetska kriza nije prošla i da Srbija mora razmišljati o pripremama za više... Đedović: U narednih 10 godina Srbija mora da uloži 15 milijardi evra u energetski sektor

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je u subotu da energetska kriza nije prošla i da Srbija mora razmišljati o pripremama za više od jedne grejne sezone, navodeći da u narednih 10 godina mora da se uloži 15 milijardi evra u razvoj energetskog sektora.

Đedović je za Politiku kazala da je među najvažnijim zadacima završetak nove termoelektrane „Kostolac B-3“ i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, kao i dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, prenosi Beta.

Ministarka je navela da će gasna interkonekcija sa Bugarskom, kada bude završena, omogućiti Srbiji nabavku gasa iz Centralne Azije, i dodala da su u toku pregovori sa Azerbejdžanom o količinama koje bi Srbija mogla da kupi od njih.

Govoreći o snabdevanju naftom, Đedović je kazala da je ono stabilno uprkos geopolitičkim dešavanjima. Istakla je da su rezerve nafte i naftnih derivata u Srbiji dovoljne da podmire blizu 90 dana prosečne dnevne potrošnje.

Upitana da li se očekuje dalji skok cena struje i gasa, ministarka je kazala u ovom trenutku nema odgovore na sva pitanja od kojih će te cene zavisiti.

„Trenutno su cene stabilne, ali je važno da građani budu energetski efikasni i štede, jer tako smanjuju potrošnju struje, pomažu svom novčaniku i energetskom sistemu“, rekla je Đedović.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...