Predlogom zakona traži se garancija države u korist dve banke

Elektrodistribucija uzela 50 miliona evra kredita za unapređenje mreže

Srbija

30.5.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Elektrodistribucija uzela 50 miliona evra kredita za unapređenje mreže Elektrodistribucija uzela 50 miliona evra kredita za unapređenje mreže
Elektrodistribucija Srbije zadužila se kod dve komercijalne banke sa ukupno 50 miliona evra, a predviđeno je da sredstva iz kredita budu iskorišćena za unapređenje... Elektrodistribucija uzela 50 miliona evra kredita za unapređenje mreže

Elektrodistribucija Srbije zadužila se kod dve komercijalne banke sa ukupno 50 miliona evra, a predviđeno je da sredstva iz kredita budu iskorišćena za unapređenje distributivne mreže, objavila je eKapija.

U Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke i Banca intesa, a po osnovu zaduženja Elektrodistribucije Srbije, navedeno je da će država preuzeti obavezu da kao garant izmiri obaveze Elektrodistribucije, po osnovu ugovora o kreditu odobrenih od OTP banke, u iznosu od 40 miliona evra i Banca Intesa, u iznosu od 10 miliona evra.

Krediti su, kako se navodi, zaključeni u maju ove godine.

Novac će biti upotrebljen za unapređenje distributivne mreže, a projekat podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona i ugradnju betonskih, kao i zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođenje kućnih priključaka.

Za deo planiranih radova, kako se u predlogu zakona navodi, postoji pripremljena tehnička dokumentacija.

„Najveća dužina mreže niskog napona na drvenim stubovima je na konzumu distributivnih područja (DP) Kraljevo, Niš i Kragujevac i zato su radovi i planirani na konzumima ova tri DP“, stoji u obrazloženju predloga, uz procenu jediničnih cena radova i potrebnog materijala od 3,54 miliona dinara po kilometru mreže.

Ukupna procenjena vrednost radova iznosi 5,9 milijardi dinara, odnosno 49,98 miliona evra, piše u predlogu zakona.

Planirano vreme za završetak svih planiranih radova je godinu dana, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

Ugovorima o kreditu predviđeno je da je period trajanja kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri godine, da se sredstava kredita opovlače u jednoj ili više tranši.

Takođe, predviđena je tromesečna otplata dva kredita, čija je kamatna stopa na nivou 6-mesečnog EURIBOR-a a kamatna marža iznosi od 4,94 odsto odnosno 4,95 odsto na godišnjem nivou, piše eKapija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...