Zahtevaju da se iz registra goveda uklone netačni podaci i definiše pojam poljoprivrednika

Stočari traže 150.000 dinara subvencija za junice i plan za oporavak stočarstva

BiznisSrbija

24.6.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Stočari traže 150.000 dinara subvencija za junice i plan za oporavak stočarstva Stočari traže 150.000 dinara subvencija za junice i plan za oporavak stočarstva
Predstavnici tri uduženja stočara Srbije zatražili su na današnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem da se povećaju subvencije za junice, sa 40.000 na... Stočari traže 150.000 dinara subvencija za junice i plan za oporavak stočarstva

Predstavnici tri uduženja stočara Srbije zatražili su na današnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem da se povećaju subvencije za junice, sa 40.000 na 150.000 dinara i da se definiše status poljoprivrednog proizvođača, rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević.

Palamarević je, posle razgovora sa Martinovićem u kome su učestvovali i predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda rase „limuzin“, ocenio da stimulativne mere u govedarstvu treba da doprinesu obnovi stočnog fonda, ali da je za to potreban period od najmanje dve godine.

„Tražili smo da se očisti registar goveda i uklone netačni podaci, da se napravi plan za oporavak stočarstva i podigne subvencija za junice, prvotelke sa 40.000 na 150.000 dinara“, rekao je Palamarević.

Naveo je da treba definisati šta je poljoprivredni proizvođač i da ne može isti status i podsticaje da dobija i pravnik, advokat ili neko treći, kome poljoprivreda nije prioritetna delatnost.

Dodao je da je jedan od zahteva bio i da se napravi regionalizacija kako iste iznose subvencija ne bi dobijali poljoprivrednici u ravnoj Vojvodini i u brdsko-planinskom području.

Tražili su, takođe i da se podstiču investicije mladih poljoprivrednih proizvođača, kao i da se prekontrolišu otkupljivači mleka, koji su počeli da smanjuju cene od dva do šest dinara po litru.

„Martinović je zahteve primio k’ znanju“, rekao je Palamarević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.