Negativan bilans za prva četiri meseca – 4,35 miliona evra

Srbija uvozi tri puta više govedine nego što izvozi

AgrobiznisPoslovanje

18.6.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija uvozi tri puta više govedine nego što izvozi Srbija uvozi tri puta više govedine nego što izvozi
Negativan bilans od preko sedam miliona evra Srbija je prošle godine ostvarila zbog znatno većeg uvoza nego izvoza goveđeg mesa. Statistika pokazuje da se... Srbija uvozi tri puta više govedine nego što izvozi

Negativan bilans od preko sedam miliona evra Srbija je prošle godine ostvarila zbog znatno većeg uvoza nego izvoza goveđeg mesa. Statistika pokazuje da se taj trend nastavlja i u prvom kvartalu 2024. godine, pa negativni skor već iznosi 4,35 miliona evra.

Naime, samo u prva četiri meseca ove godine, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Srbija je uvezla 961 tonu goveđeg mesa, što je tri puta više nego što je izvezla.

Vrednost tog uvoza iznosila je nešto više od šest miliona evra, a najznačajnija kategorija u uvozu bilo je smrznuto goveđe meso bez kostiju – 453 tone u vrednosti od 2,5 miliona evra, pri čemu je najveći deo mesa bio iz Italije (330 tona) i njegova vrednost je bila 2,15 miliona evra, piše Blic.

Podaci RZS pokazuju da je uvoz svežeg ili rashlađenog goveđeg mesa bez kostiju iznosio 350 tona, najviše iz Holandije (280 tona), a potom iz Rusije (50 tona) i Rumunije (12 tona).

Prošle godine, podseća se u izveštaju RZS, naša zemlja je uvezla 2.219 tona goveđeg mesa različitih tipova u vrednosti od 14,23 miliona evra.

Foto: freepik.com/aleksandarlittlewolf

Najveći deo uvoza činilo je smrznuto goveđe meso bez kostiju – 1.093 tone, u vrednosti od 6,8 miliona evra, pri čemu su najznačajniji dobavljači bili Italija i Ruska Federacija. Druga važna kategorija u uvozu bilo je sveže ili rashlađeno goveđe meso bez kostiju, u vrednosti od 5,23 miliona evra, a najveći deo od te uvezene količine (663 tone), na naše tržište stigao je iz Holandije (648 tona).

Što se tiče izvoza, podaci RZS pokazuju da je Srbija u prvom kvartalu ove godine izvezla ukupno 305 tona goveđeg mesa u vrednosti od 1,72 miliona evra.

Najveće količine izvezenog mesa bile su goveđi trupovi i polutke, sveži ili rashlađeni, i to 125 tona koje su prodate u Crnu Goru. Takođe, 67 tona govedine u kategoriji komadi sa kostima sveži ili rashlađeni izvezeno je u Italiju za 470.000 evra.

Prošlogodišnji izvoz govedine iz Srbije, navodi se u ovim statističkim podacima, iznosio je 1.482 tone u vrednosti od 7,12 miliona evra.

Najviše smo, kako se navodi, izvezli smrznuto goveđe meso sa kostima u Kinu – 435 tona u vrednosti od 412.000 evra. U Kinu je izvezeno i 226 tona smrznutog mesa bez kostiju u vrednosti od 758.000 evra. Treća značajna kategorija je sveže ili rashlađeno meso, gde je najveći izvoz ostvaren na tržište Crne Gore – 430 tona za 2,5 miliona evra.

Ostale komade govedine, sveže ili rashlađene, Srbija je prošle godine najviše izvozila u Italiju (313 tona), za šta je ostvaren prihod od nešto više od dva miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.