Najpovoljnije studentske garsonjere u Subotici, najskuplje u Beogradu i Novom Sadu

Strani studenti na domaćem tržištu stanova: Utiču na rast kirija, ali imaju i uslove za „gazde“

NekretninePoslovanjeSrbija

17.7.2024 11:22 Autor: Milica Rilak 2

Strani studenti na domaćem tržištu stanova: Utiču na rast kirija, ali imaju i uslove za „gazde“ Strani studenti na domaćem tržištu stanova: Utiču na rast kirija, ali imaju i uslove za „gazde“
Medicinski fakulteti u Kragujevcu i Nišu već su se pokazali kao magnet za strane studente, dok se fakulteti u Subotici uključuju u borbu za... Strani studenti na domaćem tržištu stanova: Utiču na rast kirija, ali imaju i uslove za „gazde“

Medicinski fakulteti u Kragujevcu i Nišu već su se pokazali kao magnet za strane studente, dok se fakulteti u Subotici uključuju u borbu za akademce iz inostranstva, a sve to utiče i na tržište nekretnina.

Strani studenti iz Indije, Nigerije, Maroka, Iraka, Šri Lanke i Tunisa uticali su u tim gradovima na tražnju za stanovima, što je i kirije „poguralo“ naviše. Za iznajmljivanje garsonjere trenutno se plaća od 168 evra u Subotici do najmanje 300 evra u Beogradu i Novom Sadu, a u potragu za stanovima već su krenuli brucoši, podaci su portala za nekretnine 4zida.rs.

Đorđe Stanković iz agencije Monopol nekretnine u Nišu kaže da su od prvog naleta stranaca prošle dve godine, kada je na Medicinski fakultet u tom gradu došla grupa od 100 studenata koji su se do tada školovali na univerzitetima u Ukrajini. Ističe da su oni uglavnom svi ostali u nekretninama koje su prve iznajmili.

„Oni retko iznajmljuju stanove sami, uglavnom su u paru, a najviše ih bude po četvoro. Kada su stigli stranci, kirija za veće stanove je skočila i sada je od 350 do 600 evra“, kaže Stanković.

Većina stranih studenata je, kako je rekao, iz Indije, ali ima ih i iz Nigerije, Maroka, Šri Lanke, sa Filipina, kao i iz Tunisa, a stanodavci su, posle početne uzdržanosti, bili generalno zadovoljni novim zakupcima. Čak je, ističe, u jednom trenutku bilo teško naći prazan stan u Nišu – ali strani akademci nisu pristajali na loše uslove stanovanja.

„Uglavnom su njihovi uslovi da svaki student ima posebnu sobu, da krevet ne bude na rasklapanje, već singl ili francuski ležaj i da svaka soba ima ormar, radni sto i stolicu. Najviše traže nekretnine u okolini Medicinskog fakulteta“, ispričao je Stanković.

Foto: Freepik

U agencijama za nekretnine kažu da domaći studenti čekaju kraj avgusta da krenu u potragu za stanovima, ali da su brucoši već počeli da rezervišu stanove za oktobar.

I sa sajta 4zida tvrde da je početkom jula krenula veća potražnja za iznajmljivanjem stanova u univerzitetskim centrima. Na tom sajtu oglašena cena garsonjere za izdavanje u Nišu trenutno iznosi u proseku oko 215 evra, za jednosoban stan je mesečno potrebno izdvojiti 250 evra dok kirija za veće stanove iznosi od 300 do 500 evra.

U Kragujevcu se cena kirije za garsonjere kreće između 170 i 200 evra, a za stanove većih struktura cene idu od 250 do 350 evra. U Subotici su nešto povoljnije cene, garsonjera se može naći za 168 evra, jednosoban stan za 180 evra, a dvoiposoban za 300 evra.

Kada je reč o Beogradu i Novom Sadu, cene garsonjera su više i ako studenti žele da iznajme garsonjeru u prestonici biće im potrebno mesečno oko 300 evra, a cena stana zavisi pre svega od lokacije koju biraju.

Foto: Pexels/Czapp Árpád

U Nišu i Kragujevcu skuplje i sa cimerima

Đorđe Stanković ističe da su stranci uticali na cene, ali i da su zauzeli veće i skuplje stanove, dok studenti iz Vranja, Leskovca, Pirota i Zaječara koji studiraju u Nišu traže garsonjere i manje stanove.

„Dolazak stranaca je otežao situaciju domaćim studentima. Pre su mogla tri studenta da nađu stan od 300 evra, a sada je kirija 400 do 450 minimum, plus troškovi, tako da im je potrebno minimum 150 evra po osobi. Studenti iz Srbije uzimaju garsonjere, od 150 do 250 evra, oko Ekonomskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta“, priča Stanković.

Dejan Talijan iz agencije Kragujstan kaže za 4zida da se i u Kragujevcu sve češće na ulici mogu sresti studenti iz afričkih zemalja i Indije i čuti strani jezici, naročito u poslednje dve godine.

„Kragujevac je univerzitetski grad i uvek je bilo potražnje za izdavanjem nekretnina, ali je tržište dodatno oživelo u poslednje dve godine. Strani studenti uglavnom dolaze iz Indije, Nigerije, Irana, Kuvajta. Retko žive sami, uglavnom su u paru ili po tri osobe. U Kragujevcu nije uvek lako naći stanove, jer je potražnja mnogo veća od ponude. Stanodavci ipak prednost daju domaćim studentima„, kaže Talijan.

Objašnjava i da je strancima potrebno da imaju boravište prijavljeno u policiji, što stanodavci ponekad ne žele da prihvate.

Studentske stanarine u Kragujevcu takođe su porasle zahvaljujući stranim akademcima, a Talijan objašnjava da se po ceni zakupa jednoiposobnog stana pre dve godine danas može iznajmiti samo garsonjera.

„Do pre dve godine 150 evra su bile garsonjere, a sada su do 230 evra. Jednoiposoban stan je bio 200 do 230 evra, a sada je 300 do 350 evra. Za 150 evra danas može da se iznajmi jedino garsonjera sa starim stvarima na poslednjem spratu u zgradi“, zaključio je Talijan.

  • PAVLE-2005

    17.7.2024 #1 Author

    Pa kad plaćaju toliko i nisu neki veliki uslovi krevet za spavanje a ne kauč i da mu plaćaš

    Odgovori

  • ELLA

    18.7.2024 #2 Author

    Daleko smo od urednjenog sistema

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.