Plaćanje penala zbog izostanka nedovoljno definisano

Subvencije za privatne vrtiće povećane na 33.000 dinara

Srbija

17.11.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Subvencije za privatne vrtiće povećane na 33.000 dinara Subvencije za privatne vrtiće povećane na 33.000 dinara
Privremeni organ Beograda doneo je odluku o povećanju refundacije roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće. Novom odlukom pod brojem 90/23 ova suma je... Subvencije za privatne vrtiće povećane na 33.000 dinara

Privremeni organ Beograda doneo je odluku o povećanju refundacije roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće. Novom odlukom pod brojem 90/23 ova suma je povećana sa 28.412 dinara na 33.000. Kako se navodi u online izdanju Službenog lista Beograda, početak primene ove odluke je 1. decembar.

Ono što je ostalo nedovoljno jasno, jeste pitanje plaćanja „penala“, odnosno nadoknade u slučaju odsustva dece, bilo ono opravdano ili ne.

Prema odluci koja je donesena u septembru, roditelji su prinuđeni da plaćaju polovinu ekonomske cene za svaki dan izostanka. Ukoliko bi ostala na snazi ova odluka, trošak za odsustvo bi porastao shodno povećanju subvencije i iznosio 717 dinara po danu, piše eKapija.

Prema ideji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, novac od refundacije bi mogao da se uplaćuje ili kao i do sada roditeljima ili direktno vrtićima.

Veliki broj privatnih vrtića za sada odbija da im se direktno isplaćuju subvencije iz dva razloga. Prvi je da je u pitanju socijalna pomoć koja može da bude isplaćena samo fizičkim licima, a druga je bojazan da bi na ovaj način bili prinuđeni da čekaju uplate grada od 45 do 90 dana što bi ugrozilo njihov rad.

Foto: Rawpixel.com

Šapić je najavio da će prvi put novac biti uplaćen vrtićima u januaru naredne godine, i da će novac na računima vrtića biti između prvog i petog svakog meseca, dok je rok za dostavljanje spiskova dece upisane u vrtić do svakog 25. u mesecu.

Roditelji dece koja idu u privatne vrtiće predali su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti sporne odluke, po kojoj su prinuđeni da plaćaju ako dete odsustvuje zbog bolesti i da je ta odluka doneta retroaktivno.

“Na temelju pozitivne odluke Ustavnog suda, moći ćemo da tražimo naknadu štete za dane u kojima se odluka primenjivala retroaktivno. Inicijativa je bila spremna još početkom septembra, ali se čekalo da odluka zvanično stupi na snagu kako Ustavni sud ne bi odbacio inicijativu kao neosnovanu, jer osporavamo neobjavljenu pravno nepostojeću, neobavezujuću odluku”, navedeno je u obrazloženju.

  • Cale

    19.11.2023 #1 Author

    Strasno, državni besplatni, a privatnici povećali cene iako im država daje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...