Generalni sekretar danas sa predstavnicima PKS i premijerkom anom brnabić

Svetska carinska organizacija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije

SrbijaU fokusu

19.4.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska carinska organizacija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije Svetska carinska organizacija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije
Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO) Kunio Mikurija od 18. aprila je u dvodnevnoj poseti Srbiji, gde se sastao sa zvaničnicima i posetio granični... Svetska carinska organizacija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO) Kunio Mikurija od 18. aprila je u dvodnevnoj poseti Srbiji, gde se sastao sa zvaničnicima i posetio granični prelaz Horgoš.

„Srbija je napravila veliki napredak u reformi carinske administracije, to su prepoznale sve međunarodne institucije, a Ministarstvo finansija (MFIN) i Vlada Srbije, kao i SCO, nastaviće da pružaju stručnu i tehničku podršku na putu digitalizacije i reformi carinske administracije u Srbiji“, ocenili su ministar finansija Siniša Mali i Mikurija.

Generalni sekretar SCO je zajedno sa svojim domaćinima iz Uprave carina RS, posle sastanka u Ministarstvu finansija, posetio granični prelaz Horgoš, jedan od najvećih i najfrekventnijih prelaza na severu zemlje, piše u saopštenju Uprave carina.

Foto: Uprava carina

Pored obilaska rekonstruisanog putničkog prelaza i radova koji su u toku na teretnom prelazu, Mikurija je razgovarao i o rešenjima za smanjenje dužine čekanja teretnih i putničkih vozila na izlasku iz Srbije, odnosno ulazu u Mađarsku.

Tokom obilaska graničnog prelaza Horgoš generalni sekretar SCO istakao je da je pomak očigledan u nekoliko oblasti koje su od posebnog značaja, i deo su vizije Svetske carinske organizacije o carini u 21. veku.

Reč je, kako je rekao, prvenstveno o napretku u digitalizaciji carinskih postupaka, integrisanom upravljanju granicom i razvoju analize rizika.

Za drugi dan posete planirano je da se generalni sekretar SCO sastane sa predstavnicima Privredne komore Srbije, kada će biti razmatrana pitanja značajna za unapređenje saradnje sa privredom.

Potom će se Mikurija sastati sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, da bi na kraju posete održao radni sastanak sa rukovodstvom Uprave carina i svih 15 carinarnica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...