Rešenje je u kupovanju "neposredno potrebnih količina"

Točenje goriva van rezervoara strogo regulisano, jedini izuzetak poljoprivrednici

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusu

10.3.2022 10:41 Autor: Stefan Petrović 23

Točenje goriva van rezervoara strogo regulisano, jedini izuzetak poljoprivrednici Točenje goriva van rezervoara strogo regulisano, jedini izuzetak poljoprivrednici
Pre nekoliko dana javnost su uznemirile scene redova na benzinskim pumpama, gde su vozači satima čekali da napune svoje rezervoare. Razlog za paniku bila... Točenje goriva van rezervoara strogo regulisano, jedini izuzetak poljoprivrednici

Pre nekoliko dana javnost su uznemirile scene redova na benzinskim pumpama, gde su vozači satima čekali da napune svoje rezervoare. Razlog za paniku bila su najnovija dešavanja u Ukrajini i bojazan da bi moglo da dođe do nestašice goriva ili do značajnijeg skoka cena, ali i navodno ograničenje koje su pojedine pumpe uvele, poput maksimalno 20 litara za automobile ili 50 litara za kamione.

Iako su se nadležni – kako država, tako i naftne kompanije – vrlo brzo obratili građanima sa uveravanjem da apsolutno nema razloga za strah, niti za pravljenje zaliha, mnogi su bili nepoverljivi, pa su dolazili da toče dodatne količine goriva i u kante i kanistere, a ne samo u svoja vozila. Tu se pojavilo novo pitanje bezbednosti čuvanja i skladištenja naftnih derivata.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za Biznis.rs kažu da je u slučaju ograničenja prodaje goriva došlo do nepoštovanja propisa koje se, inače, kategorizuje kao privredni prestup ili prekršaj, a visina kazni je propisana Zakona o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima, shodno vrsti načinjenog prestupa.

Kada je, pak, reč o skladištenju i pakovanju nafte van rezervoara, iz ministarstva kažu da se gorivo skladišti saglasno Pravilniku o tehničkim normativima za bezbednost od požara i eksplozija postrojenja i objekata za zapaljive i gorive tečnosti i o uskladištavanju i pretakanju zapaljivih i gorivih tečnosti („Službeni glasnik RS“, br. 114/17 i 85/21), a koji donosi ministar unutrašnjih poslova.

Pomenuti pravilnik kaže da posude za zapaljive i gorive tečnosti moraju ispunjavati uslove u skladu sa propisima kojima je uređena oblast hemikalija u pogledu konstrukcije, najveće zapremine, pakovanja i obeležavanja.

Foto: Pexels

Takođe, nije dozvoljeno držanje zapaljivih i gorivih tečnosti u prostorijama koje se nalaze ispod kote terena, tavanskom prostoru, putevima evakuacije, prostorima namenjenim za boravak većeg broja lica, u objektima i prostorima u kojima se drže gorive materije i hemikalije koje mogu izazvati požar, prostorima sa otvorenim plamenom, prostorijama namenjenim za sisteme za dojavu i gašenje požara, u prostorijama sa opremom za kontrolu dima, prostorijama trafostanice i sličnim prostorijama.

O poštovanju standarda koji su propisani ovim pravilnikom stara se inspekcija koja je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno protivpožarna inspekcija.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković, razlog zbog kojeg je neko odlučio da ograniči količinu goriva za prodaju još uvek nije poznat, već je trenutno moguće samo pretpostaviti. Ipak, on kaže da je u ovom slučaju došlo do povrede Zakona o potrošačima koji navodi da kupac ima pravo da kupi sve raspoložive količine koje trgovac poseduje. Kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija i do stvaranja „konkurencije“ među potrošačima, naš sagovornik dodaje da bi bilo u redu da za sve postoje univerzalno pravilo: kupovanje količina koje su neposredno potrebne.

Govoreći o točenju goriva van rezervoara u bilo koju ambalažu, Atanacković kaže da ono nije dozvoljeno, jer predstavlja izazivanje opšte opasnosti.

„Zna se u čemu i kako mogu da stoje derivati. Oni ne smeju biti van rezervoara i oko toga nema diskusije“, naglašava Nebojša Atanacković i dodaje da je jedini izuzetak kupovina goriva u poljoprivrednim krajevima kada se radi o, na primer, berbi, i kada ratari dođu traktorima i napune kante da ne bi stalno dolazili sa njive na pumpu.

I sam zakon u delu koji se odnosi na bezbednost potrošača ističe da roba i usluge koje koristi potrošač moraju da budu bezbedni. Ukoliko to nije slučaj, što je primer sa kupovinom goriva mimo rezervoara koja ugrožava pravo potrošača na bezbednost, resorni ministar predlaže vladi da donese odluku o hitnom sprovođenju zajedničke ili koordinisane vanredne inspekcijske kontrole od strane nadležnog inspekcijskog organa.

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #1 Author

    sve će ovo da se reši posle 13. marta kada cene goriva budu tržište. treba strogo zabraniti točenje u kanistre jer je veliki rizik a i vodi ka preprodaji

    Odgovori

    • Zoka

      17.3.2022 #2 Author

      A ti nemaš travnate površine za košenje?Vidi, ja imam, i to oko 30 ari…i sve moram da kosim travokosačicom. Benzinska pumpa mi je udaljena 7 kilometara…i ti očekuješ da ja čim ispraznim rezervoar kosačice idem sa njom na pumpu da bih usuo benzin u rezervoar?!!! Čoveče, gde ti živiš?!

      Odgovori

  • IVAN

    10.3.2022 #3 Author

    Tako i treba.

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #4 Author

    Ne verujem da moze da se ponovi situacija da se benzin prodaje na pijaci, na parkingu i iza svakoga ćoška

    Odgovori

  • LUKA

    10.3.2022 #5 Author

    To je trebalo I ranije primeniti bravo

    Odgovori

  • Milovan94

    10.3.2022 #7 Author

    Dobro je kada su poljoprivrednici izuzeti jer njima ne treba sada kada kreće setva ograničiti točenje goriva

    Odgovori

  • BOJANA

    10.3.2022 #8 Author

    Strogo kontrolisano, kao i sve što se kod nas strogo kontroliše….

    Odgovori

  • TINA

    10.3.2022 #9 Author

    Jednostavno a dobro resenje

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.3.2022 #10 Author

    Vracaju se 90-te..

    Odgovori

    • Lukka

      11.3.2022 #11 Author

      …devedesete traju već 10 godina. Nikako iz njih da pobegnemo!!!

      Odgovori

  • MADMAX

    10.3.2022 #12 Author

    Totalno bzv!

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.3.2022 #13 Author

    Da se ne ponove 90 te kada je sverc gorivom bio u jeku…

    Odgovori

  • BRANA19

    11.3.2022 #14 Author

    Jos da svi to postuju , bilo bi dobro…

    Odgovori

  • MARA

    11.3.2022 #15 Author

    Treba sprečiti situacije iz 90-ih..

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #16 Author

    Ovo vodi ka scenariju iz davnih 90tih…

    Odgovori

  • mali5ha

    11.3.2022 #17 Author

    A kako nabaviti gorivo za trimer, kosačicu ili motornu testeru?!? Da ponesem trimer na pumpu pa uspem 0,5 L ?!? 🙂
    Ta brza „rešenja“ su očigledno samo da zadovolje trenutni „problem“ i da se kaže kako su odreagovali, ali se nije promišljalo sistemski i za druge stvari i potrebe!

    Odgovori

  • Anonimni

    12.3.2022 #18 Author

    A sta ce onaj kome nije pumpa ispred kuće da ide svaki dan da napuni traktor

    Odgovori

  • Anonymous

    12.3.2022 #19 Author

    Jadani mi poljoprivrednici koji nas cekaju tek obaveze u njivama, Treba da se omoguci za poljoprivredna gazdinstva da kupe benzin i dizel u kanistere samo uz dokaz kartice o posedovanju gazdinstva. Neko treba 30,40km do pumpe da dodje sa radnom masinom.

    Odgovori

    • Dzebac

      13.3.2022 #20 Author

      Istina.. Sve je nepromišljeno odradjeno i ništa nema smisla

      Odgovori

  • Milisavka

    13.3.2022 #21 Author

    Kao sto se sve i kontroliše

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2022 #22 Author

    sipajte mi 5l za poneti

    Odgovori

  • GAGA

    16.3.2022 #23 Author

    Svako cudo 3 dana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...