Poskupljenja od 10 do 30 odsto

Toplane povećavaju cene grejanja od 1. oktobra

Srbija

28.9.2023 12:49 Autor: Ljiljana Begović 4

Toplane povećavaju cene grejanja od 1. oktobra Toplane povećavaju cene grejanja od 1. oktobra
Zbog poskupljenja cena gasa toplane u Srbiji će od 1. oktobra povećati cene grejanja. Od 60 toplana neke su već donele odluku o povećanju,... Toplane povećavaju cene grejanja od 1. oktobra

Zbog poskupljenja cena gasa toplane u Srbiji će od 1. oktobra povećati cene grejanja. Od 60 toplana neke su već donele odluku o povećanju, dok druge čekaju odobrenje na zahteve za korekcijom i za više od 30 odsto.

Iz Jagodinske toplane za Biznis.rs kažu da će odluka o povećanju cene od 10 odsto stupiti na snagu od 1. oktobra, što znači da će viši računi stići već u novembru.

Na pitanje na koji način se određuje povećanje cene, naši sagovornici kažu da to ne može da bude interna odluka preduzeća.

“Odobrenje dobijamo od našeg osnivača, odnosno lokalne samouprave grada Jagodine. Mi možemo da damo predlog, a oni su ti koji treba da se sa njim usaglase. To je način na koji toplane određuju povećanje cene. U našem slučaju smo procenili da je poskupljenje od 10 odsto rentabilno sa povećanjem cena gasa“, objašnjavaju iz Jagodinske toplane.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

„Poskupeli su gas, struja, usluge, materijali, bili smo prinuđeni da povećamo cene grejanja. Fiksni deo cene je povećan sa 31,54 dinara na 35,90 dinara po kvadratu ili za 14 odsto, a varijabilni sa 5,70 dinara na 6,67 dinara po megavatu ili oko 17 odsto, ukupno cena je u proseku porasla 15,5 odsto“, rekao je Petković, prenosi agencija Beta.

Izvor: Pixabay.com

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa podigla cene grejanja već od 1. avgusta, u proseku za 32,6 odsto.

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja.

Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić rekao je da toplana koristi kao energent biomasu, i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine.

On je rekao da je cena grejanja po kvadratu 106 dinara sa porezom na dodatu vrednost i da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno da se cene ne podižu.

„Sa opštinom smo dogovorili da ne povećavamo cene grejanja, pratimo kretanje cena, a ako bude trebalo dobićemo subvenciju lokalne samouprave“, rekao je Roškić.

  • LJUBOMIR

    28.9.2023 #1 Author

    Ovde postaje vruće..

    Odgovori

  • SUNCE

    28.9.2023 #2 Author

    Divota. 30% je bas ozbiljno poskupljenje.

    Odgovori

  • Ing Zoran Vukov

    29.9.2023 #3 Author

    Pre svakog povećanja cene grejanja (kwh) toplana mora da prikaže OBRAČUN IZMEĐU akontaciono kupljenih kwh koji su kupljeni od Maja 2023 do datuma povećanja cene . Kako se to ne radi, korisnici su oštećeni za praktično iznos jedne cele grejne sezone, jer se naplaćuje godišnje iznos za dve sezone. To se krije decenijama unatrag.Tako PAUŠALNA naplata je akontaciona kupovina kwh, a mesečna akontacija se dobija na osnovu prosečne godišnje isporučene kwh/m2 stana x prodajna cena za kwh (sa PDV)= iznos [din/m2 god] koji se deli na 12 meseci, a po završetku grejnog perioda mora se prikazati OBRAČUN između kupljenih i isporučenih kwh godišnje. Naplata po UTROŠKU je takođe akontacija za kwh, koja je kao FIKSNI DEO nešto manja, pa se time pored očitanih količina naplaćuju kwh koji nisu ni isporučeni, a to je takođe REKET.

    Odgovori

  • NATI

    1.10.2023 #4 Author

    Jos niie ni krenula sezona vec poskupljenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...