mesečni rast cena u avgustu 0,4 odsto

Godišnja inflacija u Srbiji usporila na 11,5 odsto

Srbija

12.9.2023 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u Srbiji usporila na 11,5 odsto Godišnja inflacija u Srbiji usporila na 11,5 odsto
Međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu je iznosila 11,5 odsto a mesečna 0,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku. U poređenju sa... Godišnja inflacija u Srbiji usporila na 11,5 odsto

Međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu je iznosila 11,5 odsto a mesečna 0,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2022. godine, cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, povećane su za 6,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu ove godine u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama transport (2,8 odsto), rekreacija i kultura (1,6 odsto), restorani i hoteli (0,7 odsto), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto) i zdravlje (0,2 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića (0,5 odsto), odeća i obuća (0,3 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).

Gledano na godišnjem nivou, od hrane najviše je poskupelo povrće (34,5 odsto), zatim mleko, sir i jaja (25,5 odsto). Od komunalnih usluga  – odvođenje otpadnih voda poskupelo je 20,2 odsto, a električna energija za domaćinstvo 21,6 procenata.

Pad cena u odnosu na isti period prošle godine zabeležio je transport putnika (-3,6 odsto), te audio-vizuelna oprema (-3,5 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...