Stručnjak za kolektivne ugovore: Sprečiti eroziju kupovne moći

Veće plate u Nemačkoj ne prate inflaciju

EUU fokusu

8.9.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veće plate u Nemačkoj ne prate inflaciju Veće plate u Nemačkoj ne prate inflaciju
Povećanje plata u kolektivnim ugovorima iz prve polovine godine nije potpuno uhvatilo korak sa inflacijom, navodi sindikatima bliska Fondacija Hans Beckler. Tek su brojni... Veće plate u Nemačkoj ne prate inflaciju

Povećanje plata u kolektivnim ugovorima iz prve polovine godine nije potpuno uhvatilo korak sa inflacijom, navodi sindikatima bliska Fondacija Hans Beckler.

Tek su brojni jednokratni bonusi od najviše 3.000 evra u mnogim granama privrede zaštitile prihode radnika od inflatorne erozije, rekao je Beklerov stručnjak za kolektivne ugovore Torsten Šulte (Torsten Schulte), piše portal B92.

„Međutim, kako je reč o jednokratnim isplatama, one će se po isteku baznog efekta posle 12 meseci snažno odraziti na povećanje plata“, upozorio je Šulte.

Prema podacima Fondacije, plate u Nemačkoj su, bez tih jednokratnih, neoporezivih isplata u prvih šest meseci realno pale za 1,7 odsto. Nominalno povećanje od 5,6 odsto, naime, nije bilo dovoljno da neutrališe inflaciju po stopi od 7,4 odsto.

Plate su bile nominalno znatno veće nego prošle godine, delom i zbog uspešnih kolektivnih pregovora u Nemačkim poštama i javnih službenika savezne i lokalnih uprava.

U Nemačkoj, otprilike svaki drugi među 34 miliona ljudi sa punim zaposlenjem prima platu tarifiranu kolektivnim ugovorom.

Šulte računa da će se u drugoj polovini godine inflacija znatno popustiti i da će bilans plata prema kolektivnom ugovoru postati pozitivniji.

„Uz mutnu privrednu perspektivu, ne smemo dozvoliti novi pad lične potrošnje“, rekao je Šulte u kontekstu tekućih pregovora o kolektivnom ugovoru u trgovačkim delatnostima i u javnoj upravi pokrajina.

Prema njegovim rečima, „posebno je važno“ odražavanje dinamike kolektivnih pregovora i, prema mogućnostima, izbegavanje erozije kupovne moći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...