Kranovi širom zemlje i narednih godina

U Beogradu niču stambeno-poslovni kompleksi, ali i infrastruktura, aktivno desetak velikih gradilišta

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

21.6.2024 14:33 Autor: Milica Vojtek 12

U Beogradu niču stambeno-poslovni kompleksi, ali i infrastruktura, aktivno desetak velikih gradilišta U Beogradu niču stambeno-poslovni kompleksi, ali i infrastruktura, aktivno desetak velikih gradilišta
U prvom kvartalu 2024. godine građevinska aktivnost na teritoriji Republike Srbije, u odnosu na isti period prethodne godine, porasla je za 22 odsto u... U Beogradu niču stambeno-poslovni kompleksi, ali i infrastruktura, aktivno desetak velikih gradilišta

U prvom kvartalu 2024. godine građevinska aktivnost na teritoriji Republike Srbije, u odnosu na isti period prethodne godine, porasla je za 22 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama to povećanje bilo 18,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku u svojoj publikaciji Trendovi.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama beleži rast od 8,3 odsto, a na ostalim građevinama (saobraćajnice, cevovodi, složene industrijske građevine i slično) rast od 23,3 odsto, u stalnim cenama.

„Najveća stopa rasta u prvom kvartalu 2024. godine, posmatrano po regionima, zabeležena je u Regionu Južne i Istočne Srbije i iznosi 25,5 odsto u stalnim cenama. Povećanje se uočava na izgradnji saobraćajne infrastrukture, pre svega brze saobraćajnice Požarevac-Golubac, i na složenim industrijskim građevinama, poput izvođenja građevinskih radova na vetroparku i u okviru kompleksa rudnika bakra u Boru.

U Regionu Vojvodine stopa rasta građevinske aktivnosti u ovom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosi 22,9 odsto, u stalnim cenama. Najznačajniji doprinos rastu građevinske aktivnosti daje izgradnja mađarsko-srpske železnice, deonica Novi Sad-Subotica, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora (deonica Novi Sad-Ruma). U Novom Sadu je u toku izgradnja nekoliko stambeno-poslovnih kompleksa, pa je i vrednost na zgradama povećana“, navodi se u Trendovima za prvi kvartal.

Izvor: RZS

U Beogradskom regionu, vrednost građevinskih radova u stalnim cenama povećana je za 17 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine. Na rast vrednosti najviše je uticala izgradnja stambenih zgrada, gradnja saobraćajne infrastrukture i složenih industrijskih građevina.

Republički zavod za statistiku navodi da su, pored Beograda na vodi i nekoliko većih stambeno-poslovnih kompleksa (Depo, Voždove kapije, Wellport, Viva Residences, Zelena avenija), značajnija gradilišta i Centar za inkluziju, nova autobuska stanica, pripremni radovi za EXPO centar, kao i izgradnja platoa za depo Beogradskog metroa.

RGZ: Nastavljena stabilizacija tržišta nepokretnosti

Podaci Republičkog geodetskog zavoda sa tržišta nepokretnosti za prvi kvartal 2024. pokazuju da je u Republici Srbiji nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nakon izrazito dinamičnog rasta tokom 2021. i 2022. godine, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa. Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu na početku 2024. godine dolazi do umerenijeg rasta cena stanova.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 1,5 milijardi evra, što je za 2,6 odsto manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Od ukupno 1,5 milijardi evra, 456 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108, što je za jedan odsto manje nego prošle godine.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti. Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra (osam odsto), za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra (osam odsto), za poslovne prostore 72,6 miliona evra (pet odsto) i za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra (četiri odsto ukupne vrednosti).

Kada je u pitanju region Šumadije i Zapadne Srbije zabeležen je rast građevinske aktivnosti od  11,3 odsto, u stalnim cenama. Izvedeni radovi na nestambenim zgradama bili su nešto slabijeg intenziteta u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, dok je intenzitet radova povećan na svim ostalim vrstama građevina.

U ovom kvartalu nastavljeni su veoma intenzivni radovi na izgradnji Moravskog koridora i autoputa Preljina-Požega.

U toku je realizacija projekta izgradnje komunalne infrastrukture (Mionica i Knić), zatim gasifikacija na teritoriji opštine Raška i radovi na postavljanju telekomunikacionih vodova.

Izvor: RZS

Građevinske dozvole

U prvom kvartalu 2024. godine izdato je ukupno 5.705 građevinskih dozvola. Najveći broj (4.628) odnosi se na izvođenje radova na zgradama, a ostatak (1.077) na radove vezane za saobraćajnu infrastrukturu, cevovode i složene industrijske građevine.

Ukupan broj dozvola izdatih u prvom kvartalu opao je za 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, govore podaci RZS.

Ukupna predviđena vrednost radova, prema izdatim dozvolama, u prvom kvartalu iznosi 209.759 miliona dinara, što predstavlja pad od 2,1 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Najveće učešće u predračunskoj vrednosti u prvom kvartalu ima Beogradski region (36 odsto), zatim sledi Region Vojvodine (34 odsto), pa Region Šumadije i Zapadne Srbije (19 odsto) i Region Južne i Istočne Srbije (11odsto).

  • Dux011

    21.6.2024 #1 Author

    Super. Neka se gradi.

    Odgovori

  • NATI

    22.6.2024 #2 Author

    Ovo vec traje dugo

    Odgovori

  • ZVEZDA

    22.6.2024 #3 Author

    To je dobro

    Odgovori

  • Grocka

    23.6.2024 #4 Author

    Neka grade i parkinge

    Odgovori

    • JANA

      23.6.2024 #5 Author

      Preko potrebni, nemoguće je više funkcionisati u gradu bez njih

      Odgovori

  • MARA

    23.6.2024 #6 Author

    Gradiliste na svakom koraku

    Odgovori

  • MISKO

    23.6.2024 #7 Author

    Ovaj trend rasta gradnje doprinosi razvoju grada i privlačenju investicija.

    Odgovori

  • MIKIMILE

    23.6.2024 #9 Author

    Odlično

    Odgovori

  • ŽIZI

    23.6.2024 #10 Author

    Gradi se ali grade uvek isti

    Odgovori

  • SENSEI

    24.6.2024 #11 Author

    Najgore je što je u većini slučajeva neplanski gradnja u pitanju

    Odgovori

  • NELY

    7.7.2024 #12 Author

    Gradilista na sve strane i tek ce da bude posto Beograd i okruzeje nije ispucalo ceo potencijal. Ima tu jos velikih projekata koja tek treba da se urade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.