ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni Celzijusa

Vesić: Građevinske firme da prilagode rad na velikim vrućinama

SrbijaVesti

20.6.2024 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Vesić: Građevinske firme da prilagode rad na velikim vrućinama Vesić: Građevinske firme da prilagode rad na velikim vrućinama
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić preporučio je danas poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura,... Vesić: Građevinske firme da prilagode rad na velikim vrućinama

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić preporučio je danas poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura, pre svega u periodu od 11 do 16 sati.

Vesić je preporučio poslodavcima, koji izvode radove na otvorenom ili vrše nadzor nad izvođenjem radova, da ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni Celzijusa, naročito u periodu od 11 do 16 sati, prilagode rad zaposlenih vremenskim uslovima, saopštilo je ministarsvo, prenosi Beta.

Kako je istaknuto, ovu preporuku ministar je dao kako bi se rizik po zdravlje zaposlenih pri radu na visokim temperaturama na otvorenom sveo na najmanju moguću meru, a u skladu sa Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vesić je upozorio da direktna posledica rada na visokim temperaturama mogu biti dehidracija organizma, odnosno nedostatak tečnosti, sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

„Da bi se ovakve situacije predupredile, naročito je važno da poslodavci omoguće zaposlenima da prave pauze i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu u najtoplijem delu dana, uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da organizuju poslovni proces tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana, te ukoliko je moguće organizovati rad po smenama“, poručio je Vesić.

 • maške

  20.6.2024 #1 Author

  i ovima sto rade po magacinima i na otvorenom

  Odgovori

 • Manja

  20.6.2024 #2 Author

  Radnici ne trebaju ni da rade u tom periodu na visokim temperaturama

  Odgovori

 • VIKI

  20.6.2024 #3 Author

  Slazem se u potpunosti

  Odgovori

 • Jj992

  20.6.2024 #4 Author

  Bilo bi nuzno.

  Odgovori

 • AJA

  20.6.2024 #5 Author

  Vesic je dao dobar predlog,ali da li ce vlasnici firmi da ispostuju ti….

  Odgovori

 • MAJA

  21.6.2024 #6 Author

  Sto bi bilo najrealnije moguce

  Odgovori

 • SUNCE

  21.6.2024 #7 Author

  Neznam koliko se pridrzavaju ali je stvarno nehumano raditi napolju po ovim vrucinama.

  Odgovori

 • NATI

  22.6.2024 #8 Author

  Da trebalo bi ali malo ko to postuje

  Odgovori

 • JANA

  23.6.2024 #9 Author

  Bravo za Vesica, podržavam predlog

  Odgovori

 • Brana

  23.6.2024 #10 Author

  To je oduvek bilo ,samo se nije poštovalo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.