Radnici pozivaju državu da interveniše

U fabrici Yura u Leskovcu počeo generalni štrajk

Srbija

11.6.2024 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U fabrici Yura u Leskovcu počeo generalni štrajk U fabrici Yura u Leskovcu počeo generalni štrajk
Ispred fabrike Yura u Leskovcu počeo je generalni štrajk. Sindikalci tvrde da je broj prisutnih radnika daleko manji u poređenju sa prethodnim protestima upozorenja,... U fabrici Yura u Leskovcu počeo generalni štrajk

Ispred fabrike Yura u Leskovcu počeo je generalni štrajk. Sindikalci tvrde da je broj prisutnih radnika daleko manji u poređenju sa prethodnim protestima upozorenja, što je, kako su naveli, rezultat zastrašivanja, prenosi Beta.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca u fabrici Predrag Stojanović izjavio je da su članovi sindikata, njih oko 800, primili pretnje da će biti premešteni na druga radna mesta i da im mogu biti ukinuti stimulativni bonovi.

„Dok protest traje, članove našeg sindikata, koji nisu izašli na protest, pozivaju u prostorije uprave i traže od njih da izađu iz sindikata, što je zabranjeno zakonom, a najstrašnije je što im ovo nije prvi put“, kazao je Stojanović.

Na pitanje novinara Bete da li radnici strahuju da će Yura napustiti Leskovac, Stojanović je rekao da se ne boje.

Istakao je da je neophodna intervencija države, podsećajući da je fabrika dobijala subvencije za zapošljavanje radnika, a da su radnici radili bez adekvatnih nadoknada.

Ukoliko država ne reaguje, sindikat planira da podnese krivične prijave protiv uprave Yure zbog zastrašivanja radnika.

Planirano je da celodnevni štrajk nastave i radnici druge smene, do 20 sati, ali će odluka o tome zavisiti od daljih okolnosti, saopšteno je.

Od oko 5.000 radnika, koliko je u Yuri bilo zaposleno pre pandemije virusa korona, sada u fabrici radi oko 3.100 radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *