lokacija na kojoj se nalazi firma Beoguma

U planu novi stambeni i poslovni kvadrati prekoputa Ade Ciganlije

Srbija

14.2.2024 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U planu novi stambeni i poslovni kvadrati prekoputa Ade Ciganlije U planu novi stambeni i poslovni kvadrati prekoputa Ade Ciganlije
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije (PDR) za prostorno kulturno-istorijsku celinu... U planu novi stambeni i poslovni kvadrati prekoputa Ade Ciganlije

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije (PDR) za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider, prva faza, za deo između ulica Radničke, Kirovljeve i Visoke.

Planirana je izgradnja stambenih i poslovnih prostora na površini od 1,37 hektara. Reč je o lokaciji na kojoj se nalazi firma Beoguma.

Osim izgradnje saobraćajnica i komunalne infrastrukture, na parceli od 1.274 kvadratna metra, namenjenoj komercijalnim sadržajima, planira se 6.153 kvadratna metra, što je dvostruko više od trenutne površine zauzete postojećim objektima na toj lokaciji prekoputa Ade Ciganlije. Stambeni objekti će imati površinu od 18.421 kvadratna metra umesto sadašnjih 3.200 kvadratna metra, a predviđeno je i da broj stanovnika bude povećan sa 87 na 622, piše eKapija.

Fazna izgradnja dozvoljena je u celom obuhvatu plana, pri čemu svaka faza predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu, kako je navedeno u izmenama i dopunama planskog dokumenta.

Granice obuhvataju delove prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Za svaku pojedinačnu lokaciju neophodno je dobiti posebne uslove od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda za sprovođenje mera tehničke zaštite koje se odnose na arheološke kulturne slojeve na tom području.


Inicijativu za izmenu PDR-a pokrenulo je preduzeće Beoguma, a izmene i dopune planskog dokumenta, koje je pripremio Urbanistički centar, izložene su na javnom uvidu do 8. marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...