Ministarstvo finansija sprovodi konsultacije do 24. avgusta

U pripremi nova Uredba o kapitalnim projektima

Srbija

17.8.2023 16:15 Autor: Milica Rilak 0

U pripremi nova Uredba o kapitalnim projektima U pripremi nova Uredba o kapitalnim projektima
Ministarstvo finansija saopštilo je da je u postupku izrada Predloga uredbe o kapitalnim projektima, kao i da su konsultacije u toku do 24. avgusta.... U pripremi nova Uredba o kapitalnim projektima

Ministarstvo finansija saopštilo je da je u postupku izrada Predloga uredbe o kapitalnim projektima, kao i da su konsultacije u toku do 24. avgusta.

Važeća Uredba o upravljanju kapitalnim projektima stupila je, inače, na snagu krajem decembra 2022, a primenjuje se od 1. aprila ove godine.

Prema informaciji koju je na svom zvaničnom portalu objavilo Ministarstvo finansija, budućim predlogom uredbe bi trebalo da se bliže se urede sadržina, način pripreme, ocene, procene spremnosti i odabira kapitalnih projekata, praćenje realizacije, izveštavanje o učinku i vrednovanje svih pozitivnih i negativnih efekata kapitalnih projekata, a u cilju delotvornog i efikasnog upravljanja javnim sredstvima

„Pozivamo predstavnike organa i organizacija, pravosudnih organa, međunarodnih organizacija, udruženja građana i druge predstavnike civilnog društva, stručne javnosti, kao i profesore, akademike, naučnike i druga zainteresovana lica da do 24. avgusta 2023. godine dostave svoje eventualne predloge, komentare i sugestije imajući u vidu osnovne informacije, kao i dosadašnju primenu Uredbe o upravljanju kapitalnim projektima“, navelo je ministarstvo u objavi.

Interesantno je da se aktuelna Uredba o upravljanju kapitalnim projektima primenjuje tek nešto duže od četiri meseca.

Njene odredbe primenjuju se na kapitalne projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih prihoda i primanja, kapitalne projekte za čiju implementaciju se zahteva izdavanje garancija Republike Srbije i kapitalne projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz sredstava fondova Evropske unije ili iz sredstava neke druge države ili međunarodne institucije.

Foto: Pixabay.com

Važeća uredba ne primenjuje se na kapitalne projekte koji se odnose na nabavku, modernizaciju i remont naoružanja i vojne opreme, nabavku bezbednosno osetljive opreme kao i nabavku dobara, usluga ili radova povezanih sa vojnom ili bezbednosno osetljivom opremom ili postrojenjima.

Relativno skoro je izabrana i nova Komisija za kapitalne investicije, čija je prva sednica održana 9. juna.

Predsednica te komisije je premijerka Ana Brnabić, njeni zamenici su ministri Siniša Mali, Goran Vesić i Tanja Miščević, dok su članovi komisije još osmoro ministara, uključujući i one na čelu resora energetike, zaštite životne sredine, trgovine i poljoprivrede.

Posle prve sednice saopšteno je da je, od ukupno 160 kapitalnih projekata koje Komisija prati, osam realizovano, da su 32 od posebnog značaja za Republiku Srbiju, da su u fazi implementacije 94 projekta dok je u fazi predimplementacije 58 projekata.

Tada je najavljeno da će Ministarstvo finansija voditi integrisanu bazu kapitalnih projekata u cilju praćenja njihove realizacije.

Neki od ključnih zadataka Кomisije su da odlučuje o strateškoj relevantnosti kapitalnih projekata, usvaja listu prioritetnih projektnih ideja, rangira pripremljene kapitalne projekte, usvaja listu prioritetnih pripremljenih projekata i donosi preporuku o odabiru izvora finansiranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...