Kroz reintegraciju povratnika GIZ uposlio oko 900 ljudi

Ugroženi građani spas nalaze u sezonskim poslovima

SrbijaU fokusu

20.1.2023 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Ugroženi građani spas nalaze u sezonskim poslovima Ugroženi građani spas nalaze u sezonskim poslovima
Gotovo 900 radnika zaposleno je na sezonskim poslovima u okviru projekta koji sprovodi organizacija Fenomena, međutim potražnja za ovakvim vidom posla je više nego... Ugroženi građani spas nalaze u sezonskim poslovima

Gotovo 900 radnika zaposleno je na sezonskim poslovima u okviru projekta koji sprovodi organizacija Fenomena, međutim potražnja za ovakvim vidom posla je više nego dvostruko veća.

Reforme u oblasti povremenog zapošljavanja uvele su u legalne tokove više od 60 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi. Od 2019. godine, udruženje Fenomena zajedno sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ sprovodi projekat “Podrška u zapošljavanju na sezonskim poslovima“ u okviru programa “Migracije za razvoj”’.

Cilj ovog projekta je podrška osetljivoj grupi stanovništva kojima je teže da dođu do posla, kao i povratnicima iz Nemačke. Fokus je na reintegraciji povratnika.

“Projekat pokriva putne troškove, kao i troškove ishrane i smeštaja. Za četiri godine, koliko projekat traje, mnogo je veće bilo interesovanje ljudi nego što je bila potreba poslodavaca. Mnogi koji su se zaposlili prve godine i dalje rade kao sezonski radnici, a mnogi su uspeli da napreduju, pa samim tim više zarađuju“, kažu iz Fenomene.

Kako dodaju, interesovanje za ovaj vid zaposlenja je veće od trenutnih kapaciteta Fenomene, pa je tokom projekta preko 2.000 korisnika i korisnica projekta informisano o aktivnostima Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji nudi dodatnu podršku poput prekvalifikacije ili obuke za samozapošljavanje, ali i psihološko savetovanje.

Jedan od korisnika projekta je i Dejan Marković iz Vladičinog Hana koji je od 2019. godine zaposlen u okviru projekta. “Mi zavisimo od ovoga – od toga pripremamo zimu, da bismo u narednih nekoliko meseci imali kako da živimo“, kaže Marković.

Globalni program “Migracije za razvoj“ deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj. Program u Srbiji sprovodi GIZ.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...