Cilj povećanje zaposlenosti mladih

Za finansiranje projekata obuke na Zapadnom Balkanu 9,7 miliona švajcarskih franaka

InvesticijeSrbijaVesti

21.12.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za finansiranje projekata obuke na Zapadnom Balkanu 9,7 miliona švajcarskih franaka Za finansiranje projekata obuke na Zapadnom Balkanu 9,7 miliona švajcarskih franaka
Nemačka razvojna banka (KfW) i Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspešno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem... Za finansiranje projekata obuke na Zapadnom Balkanu 9,7 miliona švajcarskih franaka

Nemačka razvojna banka (KfW) i Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspešno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem podrške Regionalnog fonda za izazove (RCF).

“Tim sporazumom, SDC će izdvojiti 9,7 miliona švajcarskih franaka za finansiranje zajedničkih projekata obuke na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju Regionalnog fonda za izazove.

RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zaposlenost mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane zajedničke projekte obuke koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodeljuju kroz regionalno takmičenje, piše Ekapija.

Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona evra, dobijenih kroz nemački finansijski doprinos, povećaće se na približno 49 miliona evra zahvaljujući doprinosu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Direktor KfW Nemačke razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Martin Miler, kazao je da se Regionalni Fond za izazove bavi regionalnom integracijom i mogućnostima za ekonomski rast.

“Već je uspeo da spoji privatni sektor i ustanove za stručno osposobljavanje, motiviše preduzeća da se uključe u stručnu obuku udruživanjem sa stručnim školama u podnošenju predloga na prethodna dva otvorena poziva. Želimo dobrodošlicu našim partnerima iz Švajcarske”, rekao je Miler.

On je istakao da će zajedno moći da prošire zajednička ulaganja u aranžmane dualne i kooperativne obuke širom regiona Zapadnog Balkana.

Radnici u kancelariji
Foto: Unsplash.com

Zamenik šefa Odeljenja za saradnju u Beogradu, Derek Džordž (Derek George), naveo je da je poznato da je švajcarski dualni sistem stručnog obrazovanja i obuke ključni faktor koji doprinosi njihovom ekonomskom uspehu i društvenoj koheziji.

“Shodno tome, širom regiona Zapadnog Balkana, Švajcarska podržava svoje zemlje partnere u oblasti stručnog obrazovanja i obuke (SSO) i integracije mladih ljudi na tržište rada. Fond će dopuniti i unaprediti rezultate švajcarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švajcarskih programa u regionu će biti na raspolaganju RCF-u”, rekao je Džordž.

Koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma, Balša Ćulafić, rekao je da njihova nedavna analiza pokazuje značajan rast ekonomije Zapadnog Balkana u prošloj godini i otvaranje novih radnih mesta.

“Ali preduzećima iz šest ekonomija Zapadnog Balkana potrebni su adekvatno kvalifikovani radnici ako želimo da zadržimo ovaj pozitivan trend i odupremo se svim aktuelnim izazovima. Prednosti zajedničke implementacije dualnih i kooperativnih programa obuke u partnerstvu sa dobro opremljenim pružaocima stručne obuke prepoznate su među mnogim preduzećima “, zaključio je Ćulafić.

Regionalni Fond za izazove ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana 6 – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Nakon prvog poziva, raspisanog prošle godine, Regionalni Fond za izazove je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodelivši regiji oko 14,5 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...