Većini zaposlenih važno da osete da ih poslodavac ceni i pošteno tretira

Zaposleni koji ne rade za stolom sve spremniji za promenu posla

AnalizaBolji posaoLifestyleSvetZanimljivostiZdravlje

19.12.2022 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Zaposleni koji ne rade za stolom sve spremniji za promenu posla Zaposleni koji ne rade za stolom sve spremniji za promenu posla
Rad od kuće je pod pandemijom korona virusa postao nešto što milioni podrazumevaju. Međutim, mnogo više zaposlenih ne radi za stolom i nema taj... Zaposleni koji ne rade za stolom sve spremniji za promenu posla

Rad od kuće je pod pandemijom korona virusa postao nešto što milioni podrazumevaju. Međutim, mnogo više zaposlenih ne radi za stolom i nema taj benefit. Novo međunarodno istraživanje otkriva frustraciju fabričkih i medicinskih radnika, vozača, prodavaca, ugostitelja i drugih koji sve vreme moraju da odlaze na posao.

Konsultantska grupacija Boston (BCG) navodi da simptome takozvanog sagorevanja (burnout) na radnom mestu pre svega iskazuju mlađi, koji naširoko razmišljaju o promeni profesije, prenosi DPA.

BCG, koja redovno istražuje teme zapošljavanja i radne atmosfere, u oktobru je anketirala 4.668 zaposlenih u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od polovine svih ispitanika, njih 53 odsto, ističu da se osećaju potpuno iscrpljeno. Udeo u Nemačkoj je sa 48 odsto bio nešto manji. BCG nije naveo poređenje sa zaposlenima koji rade od kuće.

Velikih 43 procenta onih koji ne rade za stolom spremno je da promeni posao, mada ih samo šest odsto, a u Nemačkoj pet, aktivno traži novo zaposlenje. Najviše nezadovoljnih radi u maloprodaji, zdravstvu i transportu i logistici.

Centralna tačka nezadovoljstva je ista u sve četiri države, samo se procenti donekle razlikuju – slaba plata. Prosek je 38 odsto, a u Nemačkoj je zaradom nezadovoljnih bilo za jedan procentni poen manje.

BCG ocenjuje da zaposlene na potragu za novim radnim mestom često podstiču i drugi faktori. Većini je, naime, važno da osete da ih poslodavac ceni i pošteno tretira. Tri petine anketiranih navelo da je zadovoljno zaposlenjem.

Mišljenje je podeljeno po pitanju efekta pandemije korona virusa na procenu sopstvenog posla: 28 procenata ispitanika je manje zadovoljno nego što je bilo pre tri godine, a 15 odsto je navelo suprotno.

  • TATJANA

    19.12.2022 #1 Author

    Koliko prednosti, toliko i mana ima rad od kuce, tako da sam ja za varijantu pola pola

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.12.2022 #2 Author

    Sve u svemu najnezadovomjnije su struke zdravstvo. Malo prodaja i logistika. Mislim da bi se i kod nas ove kategorije, plus prosveta našle najnezadovoljnijim sa uslovima i platom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.12.2022 #3 Author

    Poslodavac koji ne ceni zaposlene , ne moze da ocekuje da ce ih zadrzati…

    Odgovori

  • goca87

    21.12.2022 #5 Author

    Na žalost ne mogu se svi poslovi tako obavljati

    Odgovori

  • MALENA

    25.12.2022 #6 Author

    Nazalost nemaju svi mogucnost rada od kuce, ali nije to nesto sto toliko utice na isfrustriranost radnika

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.1.2024 #7 Author

    Ima istine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...