Krajem leta počinju radovi na modernizovanju 27 zgrada izvršne vlasti

UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

BiznisInfrastrukturaSrbija

8.2.2023 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob (Francoise Jacob) o saradnji u oblasti... UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob (Francoise Jacob) o saradnji u oblasti energetske tranzicije i zaštite životne sredine.

Đedović je rekla da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike kojim ćemo do 2050. godine utvrditi dugoročne ciljeve u oblasti OIE, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova, prenosi Beta.

Ministarka je naglasila da je Srbija posvećena procesu energetske tranzicije kojim će se smanjiti negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Đedović je poručila da je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) značajan partner Ministarstvu rudarstva i energetike u unapređenju energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije.

„U saradnji sa UNDP radimo na važnom projektu unapređivanja energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti u kojima ćemo povećati udobnost i značajno smanjiti finansijske i ekološke troškove. U toku je prva faza projekta u kojoj se izrađuju energetski sertifikati, dok prve radove u ovim objektima, vrednosti oko 40 miliona evra, očekujemo krajem leta“, rekla je ministarka.

Fransoaz Žakob istakla je podršku međusektorskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) kojim se povećavaju ambicije Srbije u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Žakob je ukazala na spremnost agencija UN u pružanju dalje podršku definisanju prioriteta u izradi strateških energetskih dokumenata i sprovođenja pravedne tranzicije u sektoru rudarstva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

 • TATJANA

  9.2.2023 #1 Author

  Pozdravljam plan ministarke, tako treba raditi

  Odgovori

 • MAJA

  9.2.2023 #2 Author

  Tako bi trebalo raditi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...