Deo projekta vrednog 40 miliona evra koji obuhvata 28 objekata centralne vlasti

Iskorišćavanje geotermalnih resursa kod Palate Srbija može doneti velike uštede

InfrastrukturaU fokusu

3.2.2023 16:36 Autor: Julijana Vincan 1

Iskorišćavanje geotermalnih resursa kod Palate Srbija može doneti velike uštede Iskorišćavanje geotermalnih resursa kod Palate Srbija može doneti velike uštede
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveo je istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrade „Palata Srbija“ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike... Iskorišćavanje geotermalnih resursa kod Palate Srbija može doneti velike uštede

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveo je istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrade „Palata Srbija“ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i u saradnji sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB).

Preliminarni rezultati potvrđuju da postoji potencijal za primenu geotermalne energije koji može da zadovolji značajan deo energetskih potreba ove zgrade. Finansijska isplativost tog potencijala biće utvrđena kroz izradu Studija izvodljivosti.

U saopštenju UNDP-a navodi se da se, na osnovu procenjene vrednosti toplotne energije, rashladne energije, i toplotne energije za potrebe proizvodnje sanitarne tople vode, koje je moguće proizvesti otvaranjem nalazišta petrogeotermalnih resursa na lokaciji Palate Srbija, došlo do zaključka da je geotermalni potencijal dovoljan da pokrije energetske potrebe koje je zgrada imala za grejanje i hlađenje 2019, 2020. i 2021. godine.

Studija izvodljivosti i energetski pregledi daće precizniju sliku energetskih potreba zgrade, mogućnosti iskorišćenja geotermalnog potencijala kao i vrednost smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2) korišćenjem geotermalne energije.

Terenski radovi na istraživanju geotermalnih resursa, izvedeni od jula do oktobra 2022. godine, obuhvatali su istraživanje podzemnih voda i petrogeotermalnih resursa kao obnovljivih izvora energije (OIE), za potrebe grejanja i hlađenja prostorija, te zagrevanja sanitarne potrošne tople vode.

Cevovod
Foto: Unsplash.com

Izvedena istraživanja su, kako je navedeno, prvi korak u okviru energetske sanacije objekta Palata Srbija, a a sledi izrada Studije opravdanosti energetske sanacije zgrade koja će utvrditi obim, vrstu i način korišćenja sistema sa OIE, nakon čega će se pristupiti izradi odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije.

Naglašeno je da bi se korišćenjem geotermalnih resursa za proizvodnju energije za potrebe zgrade Palata Srbija smanjila potrošnja fosilnih goriva, a time i emisije CO2.

Time bi se, kako se ističe, poboljšali i uslovi za rad zaposlenih, a iomogućile uštede u troškovima za energiju. Odgovorilo bi se i na sve veću potrebu za uvođenjem novih, lokalno raspoloživih i čistih izvora energije, i doprinelo zelenoj tranziciji srpske privrede i društva.

Sprovedeno istraživanje drugo je ove vrste u zgradama centralne vlasti, nakon prošlogodišnjeg istraživanja na lokaciji zgrade SIV 3, koje je takođe pokazalo da na toj lokaciji postoji potencijal za primenu geotermalne energije.

Istraživanje geotermalnih resursa na prostoru zgrade Palata Srbija omogućeno je zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Poverilačkog fonda CEB, kome doprinose Republika Slovačka i Kraljevina Španija.

U saopštenju UNDP-a piše da je ovo deo niza pripremnih aktivnosti čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti. Dodaje se da su ove aktivnosti početni korak u realizaciji višegodišnjeg programa „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“, koji obuhvata 28 objekata, a vredan je 40 miliona evra.

Veliki potencijal na Novom Beogradu

Prema rečima profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejana Milenića, geotermalna energija će u skorijoj budućnosti zameniti prljava, skoro iscrpljena fosilna goriva. U Srbiji ovu vrstu energije za grejanje trenutno koristi oko 5.000 objekata, od kojih je više od 1.000 u Beogradu.

Profesor Milenić je u nedavnoj izjavi za naš portal naglasio da Novi Beograd naročito poseduje veliki potencijal za zagrevanje objekata pomoću hidrogeotermalne energije, koja se u ovom delu grada nalazi na samo 30 do 40 metara ispod zemlje. U zimskom periodu, usled efekta toplotnog ostrva, temperatura podzemnih voda dostiže između 15 i 17 stepeni.

„Od tih 5.000 objekata čak 80 odsto koristi toplotne pumpe koje podižu temperaturu voda iz geosredine, jer su bušotine plitke i na njima je temperatura vode do 30 stepeni. Radom toplotnih pumpi se dostiže temperatura i do 50 ili 60 stepeni. Svega 20 procenata objekata greje se direktno na geotermalnu energiju, jer su bušotine dublje“, obrazložio je naš sagovornik.

Dejan Milenić kaže da je završen projekat zagrevanja buduće autobuske stanice na Novom Beogradu na geotermalnu energiju. Hotel Hilton, West 65, Ikea, nekoliko vrtića na Novom Beogradu i stambena naselja kod Airport City-ja neki su od objekata koji koriste toplu vodu za zagrevanje.

 • Anna

  5.2.2023 #1 Author

  Samo da ne otkriju da su ti „geotermalni“ izvori ustvari deo kanalizacije. Jer, ako je meni poznato tu nije bilo vulkana da bi imali geotermalne izvore. Ali, možda ja ipak ne znam ono što ovi stručnjaci znaju. 😂

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.