Delegacija EU u poseti Negotinu, Kladovu, Zaječaru i Golupcu

Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj

BiznisInvesticijeSrbijaTurizamVesti

12.8.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj
Utisak koji je nakon trodnevne posete gradu Zaječaru i opštinama Negotin, Kladovo i Golubac stekao šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u... Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj

Utisak koji je nakon trodnevne posete gradu Zaječaru i opštinama Negotin, Kladovo i Golubac stekao šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini (Nicola Bertolini) je da je istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj. Poručuje da treba investirati u ljude i izražava nadu će neko u budućoj Vladi Srbije obratiti više pažnje na opštine, jer one mogu biti nosioci budućeg razvoja u ovom delu Srbije.

Bertolini je proveo tri dana u istočnoj Srbiji upoznajući se sa rezultatima i aktivnostima projekata EU PRO Plus i „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kroz koje EU podstiče lokalni i regionalni razvoj na različitim poljima, prenosi list Danas.

Uskoro će, u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam“, početi radovi vredni četiri miliona evra iz predpristupnih IPA fondova EU na izgradnji Centra za posetioce i istraživače Feliks Romulijane, koji će značajno doprineti posećenosti i unapređenju ovog lokaliteta.

„Prvi put sam bio na ovako divnom mestu na sastanku i ovo je zapravo jedan pokazatelj aktivnosti i posvećenosti lokalnih vlasti da investiraju i da sprovode aktivnosti. To bi trebalo da bude primer za čitavu Srbiju“, izjavio je Bertolini na Feliks Romulijani, arheološkom lokalitetu koji se nalazi na listi Svetske kulturne baštine Unescoa.

Najveće ulaganje EU u kulturno nasleđe i unapređenje turističke ponude negotinske opštine biće u Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice, za unapređenje osnovne infrastrukture u vidu uspostavljanja vodosnabdevanja i elektrifikacija, kao i obnovu starih kuća i pivnica koje simbolizuju nekadašnji prosperitet ovog vinarskog regiona za šta je opredeljeno je oko četiri miliona evra.

Foto: digitalniatlas.ipp.rs

„Ono što me posebno zanima je kako opštine u ovom regionu, poput Negotina, koja zapravo ima jednu od najvećih teritorija u celoj Srbiji, ima zapravo tako malo ljudi. Ljudi odlaze odavde, a ono što bi smo voleli da vidimo jeste kako mi zajedno kroz međusobnu saradnju možemo da doprinesemo tome da pre svega zadržimo mlade i sve ostale ovde, a onda sa druge strane, da privučemo druge da dođu i žive ovde. Moj savet je da je najvažnije da se investira u ljude“, izjavio je Bertolini nakon sastanka sa predsednikom opštine Negotin Veličkovićem.

Tokom boravka u opštini Negotin, šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije posetio je lokalne proizvođače vina koji su već dobili finansijsku podršku EU kako bi unapredili svoje turističke kapacitete.

Unapređenju turističke ponude opštine Kladovo sigurno je, doprineće obnovljena Tvrđava Fetislam, čiju rekonstrukciju podržava EU kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Završetak radova, koje je obišao Nikola Bertolini, očekuje se krajem septembra, a kladovska srednjovekovna tvrđava, treća je tvrđava na Dunavu posle Bača i Golubačkog grada, koja se obnavlja sredstvima EU.

„Ovaj region zaista ima mnogo lepota koje može da ponudi, ima građevine iz starog Rima, ima divnu prirodu, reke, imate ovde vrata prema Evropskoj uniji, ovo je zaista jedna fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj. I zaista se nadam da će neko u budućoj Vladi obratiti više pažnje na opštine, jer one mogu biti nosioci budućeg razvoja u ovom delu Srbije. Moja poruka za lokalne i republičke vlasti je – investirajte u ljude, investirajte u mlade ljude i još jednom, investirajte u ljude“, izjavio je Bertolini na Fetislamu.

Bertolini je posetu istočnoj Srbiji završio obilaskom srednjovekovne Golubačke tvrđave, jednim od simbola srpskog turizma.

Pomenimo i da je šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji, tokom trodnevnog boravka na istoku Srbije razgovarao sa predstavnicima Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja sa kojima je razgovarao o mogućnosti povećanja intenziteta korišćenja EU fondova u regionalnom razvoju.

Bertolini se sastao i sa lokalnim turističkim organizacijama Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Majdanpeka, Kladova, Negotina i Zaječara sa kojima je razgovarao o aktivnostima na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“, gde su oni glavni lokalni partneri, najavljujući skoru posetu ovim opštinama.

  • VERA

    13.8.2022 #1 Author

    Ovaj kraj moze mnogo vise da se razvija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #2 Author

    Sve jasno receno,a da li ce imati odziv,zavisi od nase drzave…

    Odgovori

  • LEKI

    26.11.2022 #3 Author

    Treba zaista ulagati jer ima potencijala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...