Bespovratna sredstva za razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

EU i Nemačka daju 650.000 evra za turizam i očuvanje nasleđa u Srbiji

InvesticijeKulturaLifestyleSrbijaTurizam

21.6.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

EU i Nemačka daju 650.000 evra za turizam i očuvanje nasleđa u Srbiji EU i Nemačka daju 650.000 evra za turizam i očuvanje nasleđa u Srbiji
U osam projekata za unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju Evropska unija i Vlada Nemačke uložiće 650.000 evra... EU i Nemačka daju 650.000 evra za turizam i očuvanje nasleđa u Srbiji

U osam projekata za unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju Evropska unija i Vlada Nemačke uložiće 650.000 evra bespovratnih sredstava.

Memorandum su u tvrđavi „Golubački grad“ potpisali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i gradovi Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Smederevo, Veliko Gradište i Zaječar, prenosi RTS.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret) izjavio je da istočna Srbija ima ogroman potencijal, kako ekonomski, tako i za turistički razvoj.

„Ovaj deo odlikuje sjajna priroda, neverovatno kulturno nasleđe, božanstvena hrana koju sam imao prilike da probam, i to su sve elementi koji će pomoći Evropljanima da dođu i otkriju deo našeg evropskog kulturnog nasleđa. Ono što ih uz sve to ovde dočekuje je i čuveno srpsko gostoprimstvo“, istakao je Žiofre.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je i ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

Ministarka Joksimović rekla je da joj je drago da u tom delu Srbije postoji nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa „koji turističkoj ponudi Srbije daju izvanrednu reputaciju“. Dodala je da su Rajačke pimnice, Fetislam, Feliks Romulijana i ostali lokaliteti u sedam opština potpisnica Memoranduma najbolji primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije.

„O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, rekla je Joksimović, a prenosi agencija Beta.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Jelena Milenković-Orlić rekla je da je EU najveći trgovinski partner Srbije, ali je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti.

Prema rečima vođe projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnika GIZ-a Aleksandra Beca, ti projekti će pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...