ukazivanje na značaj unapređenja i ulaganja u nauku

Uskoro startuje nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“

SrbijaU fokusu

3.10.2023 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uskoro startuje nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“ Uskoro startuje nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokreće nacionalni projekat pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“ kako bi ukazalo na značaj unapređenja i ulaganja... Uskoro startuje nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokreće nacionalni projekat pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“ kako bi ukazalo na značaj unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, najavila je danas ministarka Jelena Begović.

Biće organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, a program će startovati 11. oktobra u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

„Ideja projekta je povezivanje nauke i privrede i razvijanje i jačanje ekonomije koja se bazira na znanju, to je neophodnost kako bi srpska ekonomija bila konkurentnija i snažnija ne samo u regionu, već i na globalnom nivou“, rekla je Begović na predstavljaju projekta u Privrednoj komori Srbije (PKS),

Dodala je da je cilj projekta da Srbija postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinese dugoročnom napretku domaće naučne zajednice. 

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija će, kako je rekla Begović, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati niz aktivnosti kako bi doprineli da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate.

Begović je podsetila da Srbija ima mrežu inovacione infrastrukture, četiri Naučno-tehnološka parka u koje je uloženo 50 miliona evra.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik.com

„U planu su dodatna ulaganja 70 miliona evra u proširenje njihove infrastrukture, a u izgradnji je je novi Naučno-tehnološki park u Kruševcu“, rekla je ministarka.

Ministarka je najavila da se radi na izgradnji portala naučne infrastrukture, na kom će se naći sva infrastruktura, oprema i usluge koje, kako je istakla, naučno istraživačke organizacije, instituti, fakulteti imaju u svom posedu.

Privredna komora Srbije, po rečima predsednika Marka Čadeža, pokrenuće do kraja oktobra Business innovation hub u sklopu Centra za digitalnu transformaciju koji će omogućiti povezivanje velikih kompanija iz tradicionalnih industrija sa inovativnom i akademskom zajednicom.

Čadež je najavio i da bi narednih dana trebalo da budu završeni dogovori sa nemačkim i austrijskim tvorcima inovacione platforme za privredu koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji, a koja će omogućiti srpskim tradicionalnim kompanijama da dođu do inovativnih tehnoloških rešenja i integrišu ih u svoje poslovne modele.

„Tehnološke firme i akademska zajednica će moći preko platforme da ponude tradicionalnoj industriji ideje ili gotova rešenja koja će testirati u realnom poslovnom okruženju“, rekao je Čadež.

Kako je naveo, inovacionu platforma za privredu baziranu na veštačkoj inteligenciji osmislili su „fenomenalnih ljudi iz Austrije i Nemačke koji su izabrali da Srbija bude zemlja gde bi želeli da je pokrenu jer su prepoznali šta ovde mogu da dobiju“.

Predsednik PКS je zahvalio Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija što su prepoznali Komoru kao jednog od partnera u realizaciji nacionalnog projekta u oblasti nauke.

„Vlada Srbije je proteklih godina, kao ni jedna druga u Evropi, omogućila niz državnih podsticaja za istraživanja i razvoj“, rekao je Čadež i dodao da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja ima obavezno programiranje u osnovnim školama i jedna od 29 zemalja u svetu koja je članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

  • tamara71

    3.10.2023 #1 Author

    I odabrali bas Srbiju, sigurno hoce da pomognu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...