Universal Capital Bank AD Podgorica prva crnogorska banka u međunarodnom kliringu NBS

Uspostavljen platni promet sa Crnom Gorom

Srbija

11.12.2023 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uspostavljen platni promet sa Crnom Gorom Uspostavljen platni promet sa Crnom Gorom
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković objavila je da se od danas, 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Republike Srbije... Uspostavljen platni promet sa Crnom Gorom

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković objavila je da se od danas, 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno, pošto je uspostavljen direktan platni promet između dve zemlje.

Sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, NBSobavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka sa teritorije Srbije, NBS i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine, istakla je Tabaković u izjavi povodom uspostavljanja platnog prometa.

„Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima“, izjavila je Tabaković, uz ocenu da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima .

Guvernerka je pozvala i druge banke iz Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS i iskoriste prednosti koje on pruža.

„Upoznati smo da interesovanja već ima“, stoji u pisanoj izjavi Tabaković, koja je podsetila da učesnici međunarodnog kliring sistema NBS imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova.

Omogućeno je i izvršavanje transakcija između banaka s teritorije zemalja regiona po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, ističe Tabaković u izjavi i dodaje da NBS kao operator Međunarodnog kliring sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke s teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama s teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade.

Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i s građanima i privredom Bosne i Hercegovine, naglasila je Tabaković.

„Banke učesnice u Međunarodnom kliring sistemu Narodne banke Srbije s teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije putem saradnje s poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno“, zaključila je Tabaković u izjavi povodom uspostavljanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...