Kamate glavni izvor prihoda

Banke u Srbiji za devet meseci profitirale 865 miliona evra

BankeSrbija

5.12.2023 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Banke u Srbiji za devet meseci profitirale 865 miliona evra Banke u Srbiji za devet meseci profitirale 865 miliona evra
Banke u Srbiji su prošle godine ostvarile dobit od 742,4 miliona evra, skoro dvostruko više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već... Banke u Srbiji za devet meseci profitirale 865 miliona evra

Banke u Srbiji su prošle godine ostvarile dobit od 742,4 miliona evra, skoro dvostruko više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već su preskočile taj rezultat.

Prema kvartalnim finansijskim izveštajima banaka za devet meseci ove godine 20 banaka koje posluju u Srbiji imaju zbirnu dobit od 865 miliona evra, piše Beta pozivajući se na Danas.Rast kamatnih stopa, učinio je bankarstvo vanredno profitabilnim poslom u poređenju sa periodom kada su kamatne stope bile na istorijskim minimumima, navodi beogradski dnevnik.

Na početku 2022. godine eurobor je bio negativan,  minus 0,5 odsto, dok je danas na nivou višem od četiri odsto, slično kao u vreme svetske finansijske krize.

Najvažniji izvor prihoda banaka ove godine su kamate. Neto prihod od kamata (prihodi od kamata umanjeni za rashode na kamate) na nivou celog sektora od januara do kraja septembra iznosio je više od 1,4 milijardi evra. Neto prihodi od naknada i provizija dostigli su takođe značajnih 488 miliona evra.

Ukrupnjavanje koje se odvija u bankarskom sektoru proteklih godina donelo je povećanje koncentracije aktive i profita u nekoliko najvećih banaka.

Najveća banka na tržištu i nakon tri kvartala 2023. bila je Intesa sa aktivom od 7,3 milijarde evra i učešćem od 14,97 odsto na tržištu. Druga je mađarska OTP banka, nastala pripajanjem Societe Generale i Vojvođanske banke, sa imovinom od 6,75 milijardi evra ili 13,87 odsto tržišta. Iako su i dalje tehnički odvojene banke, AIK i Eurobank Direktna, koju je preuzela bankarska grupacija Miodraga Kostića, zajedno su izbile na treće mesto sa aktivom od 6,6 milijardi evra što se preslikava u 13,6 odsto tržišnog učešća.

Ovo je prvi put da je jedna domaća privatna banka među najvećim bankama na tržištu od Drugog svetskog rata, naveo je Danas.

Na četvrtom mestu po tržišnom učešću je austrijska Raifeissen banka sa 5,7 milijardi evra aktive koja je više od 20 godina poslovala na tržištu organski rastući da bi prošle godine preuzela poslovanje Credit Agricol banke u Srbiji.

Peta po veličini banka je Unicredit sa imovinom vrednom 5,1 milijardu evra dok je na šestom mestu NLB Komercijalna banka sa 4,8 milijardi evra aktive.

Ovih šest banaka kontroliše blizu 75 odsto aktive bankarskog sektora u Srbiji. Ako bi se ovoj grupi priključila državna Poštanska štedionica koja ima aktivu od četiri milijarde evra, grupa od sedam najvećih banaka upravlja sa skoro 83 odsto aktive.

Pet najvećih banaka je imalo 72 odsto ukupne dobiti bankarskog sektora.

Jedina banka koja je u ovom periodu radila sa gubitkom je i najmanja banka na tržištu Mirabank sa gubitkom od 515.000 evra. Ova banka je i prošle godine, za prvih devet meseci, dok su se ostali „kupali“ u parama, ostvarila gubitak od 4,5 miliona evra.

Na putu bankarskog sektora do dobiti od milijardu evra ove godine čini se da jedino mogu da se ispreče mere NBS. U septembru je Narodna banka Srbije ograničila kamatne stope na stambene kredite vezane za evre, a skoro istovremeno je povećala obaveznu rezervu banaka.

 • Rade

  5.12.2023 #1 Author

  Zahvaljuci štetočinskim vlastima i pametnoj politici uništavanja svega i svačega ,mi smo kolonija

  Odgovori

 • Dux011

  5.12.2023 #2 Author

  Pa logicno za kamate.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...