naredni sastanak članova federalnih rezervi 13. decembra

Pauel: Smanjenje kamatnih stopa bilo bi preuranjeno

BankeNovacSvet

2.12.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pauel: Smanjenje kamatnih stopa bilo bi preuranjeno Pauel: Smanjenje kamatnih stopa bilo bi preuranjeno
Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powel) u petak je nagovestio da bi snižavanje kamatnih stopa bilo „preuranjeno” i da bi moglo doć́i... Pauel: Smanjenje kamatnih stopa bilo bi preuranjeno

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powel) u petak je nagovestio da bi snižavanje kamatnih stopa bilo „preuranjeno” i da bi moglo doć́i do njihovog povećanja narednih meseci.

„Ukoliko bude potrebno pooštrićemo monetarnu politiku, bilo bi preuranjeno da spekulišemo i kažemo da smo postigli dovoljno u suzbijanju inflacije“, rekao je Pauel u govoru na koledžu Spelman u Atlanti, prenosi Anadolu Agency.

Fed je preskočio povećanje kamatne stope po treći put prošlog meseca, zadržavši stopu federalnih fondova u ciljnom rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, što je najviše u poslednje 22 godine.

Mnogi analitičari smatraju da je Fed došao do kraja u svom ciklusu monetarnog pooštravanja, koji je bio bez presedana tokom borbe protiv rekordne inflacije, koja se usporava poslednjih meseci. Nakon što je porasla na 9,1 odsto u junu prošle godine, što je najviša inflacija u više od 40 godina, godišnja potrošačka inflacija u SAD pala je na tri odsto ovog juna, ali se popela na 3,7 procenata u septembru.

Pauel je, međutim, rekao da članovi Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) za sada posmatraju razvoj situacije i čekaju.

„Odluke donosimo od sastanka do sastanka, na osnovu svih pristiglih podataka i njihovih implikacija na izglede za privrednu aktivnost i inflaciju, kao i ravnotežu rizika“, rekao je on.

Sledeći dvodnevni sastanak Feda o monetarnoj politici biće 13. decembra, i tada će se predstaviti ekonomske projekcije.

Verovatnoća povećanja stope na tom sastanku iznosi samo 2,2 odsto, prema podacima FedWatch Toola, Čikaške grupe za merkantilnu berzu sa sedištem u SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...