na sastanku predstavnika CBCG, agencija za bankarstvo Republike Srpske i BiH i NBS

Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka

BankeNovacRegionSrbija

30.11.2023 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka
Kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija banaka garant je stabilnosti i zdravlja bankarskog sektora, ocenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG), agencija za bankarstvo... Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka

Kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija banaka garant je stabilnosti i zdravlja bankarskog sektora, ocenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG), agencija za bankarstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (BIH) i Narodne banke Srbije.

Na sastanku guvernera Radoja Žugića i direktora Sektora za kontrolu CBCG, Dejana Vujačića sa direktorom Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Srđanom Šuputom, pomoćnikom direktora Agencije za bankarstvo BiH, Admilom Nukićem i generalnim direktorom Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije, Darkom Stamenkovićem, bilo je reči o mogućnostima produbljivanja regionalne saradnje između institucija zaduženih za superviziju banaka, kroz razmenu znanja i iskustava, prenosi Mina.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno kontinuirano snažiti kapacitete u oblasti supervizije, zbog značaja koji ova funkcija ima u kontekstu očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i posredno čitave ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG je saopšteno da je potreba stalnog unapređivanja kvaliteta rada supervizije posebno naglašena u aktuelnim okolnostima rasprostranjenih geopolitičkih, ekonomskih i finansijskih izazova.

Povod posete predstavnika institucija zaduženih za superviziju banaka Crnoj Gori je dvodnevni regionalni panel pod nazivom Iskustva i izazovi supervizije koji je organizovala CBCG, a tokom koga će se raspravljati o ključnim pitanjima u vezi sa nadzorom nad poslovanjem banaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...