bliže uređeni načini priključenja

Usvojena Uredba o privremenom priključenju građana na struju, gas, grejanje i vodovod

Srbija

22.8.2023 17:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Usvojena Uredba o privremenom priključenju građana na struju, gas, grejanje i vodovod Usvojena Uredba o privremenom priključenju građana na struju, gas, grejanje i vodovod
Vlada Srbije usvojila je na sednici u utorak Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i mrežu... Usvojena Uredba o privremenom priključenju građana na struju, gas, grejanje i vodovod

Vlada Srbije usvojila je na sednici u utorak Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, koja propisuje načine, uslove i postupke za to priključenje.

Uredbom je, kako je saopšteno posle sednice, predviđeno da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Takva mogućnost se ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu.

Priključenje je privremenog karaktera i ne utiče na utvrđivanje pravnog statusa objekta koji se priključuje na infrastrukturu.

Uredbom je propisano da vlasnik može da podnese zahtev za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže koje su utvrđene ovim dokumentom ili na samo neku od njih, o čemu će se izjasniti u zahtevu za privremeno priključenje koje bude podnosio. Priključenje je moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

Građani koji žive u nelegalnim objektima moći će u roku od 30 dana, počevši od 15. septembra 2023. godine, da podnesu prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju putem formulara koji će biti dostavljen opštinama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je da će građani koji se priključe na neku od mreža plaćati cenu priključka koja važi za ostale građane.

  • ELLA

    22.8.2023 #1 Author

    Ovo je trebalo biti reseno u proslom veku

    Odgovori

  • NATI

    23.8.2023 #2 Author

    Konacno i ovo da se resi

    Odgovori

  • SENSEI

    23.8.2023 #3 Author

    Nekome na višem nivou odgovara ovakav zakon, zbog toga je i usvojen

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...