Javni poziv otvoren do 10. oktobra

Vlada Srbije i UNDP pomažu zemljama regiona

RegionSrbijaU fokusu

11.8.2023 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Srbije i UNDP pomažu zemljama regiona Vlada Srbije i UNDP pomažu zemljama regiona
Vlada Srbije objavila je da je partner Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je raspisao je javni poziv za učešće u Izazovu, namenjen... Vlada Srbije i UNDP pomažu zemljama regiona

Vlada Srbije objavila je da je partner Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je raspisao je javni poziv za učešće u Izazovu, namenjen privatnim i javnim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim institutima, za projekte pomoći zemljama regiona, koji će biti otvoren do 10. oktobra ove godine. 

U saopštenju Vlade Srbije navedeno je da podržava javni poziv u okviru zvanične razvojne pomoći, kako bi se ojačali ekonomski potencijali u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je cilj Javnog poziva transfer znanja i primena inovativnih rešenja koja se mogu koristiti kao odgovor na različite razvojne izazove i krizne situacije u tim zemljama, prenosi Beta.

Ukupni iznos sredstava opredeljen za ove namene je 200.000 dolara, maksimalni iznos bespovratne finansijske pomoći po projektu je 40.000 dolara, a oni koji se prijavljuju dužni su da obezbede sufinansiranje u iznosu od najmanje 20 odsto od ukupnih troškova projekta koje može biti i nefinansijski doprinos, odnosno in-kind finansiranje.

Prijave mogu da pošalju zainteresovani iz Srbije sa projektima koji sadrže rešenja, proizvode ili usluge koji su već efikasno primenjeni i dokazani u praksi i imaju potencijal za širenje i u regionu i to iz oblasti: bezbednost i dostupnost hrane, održivi turizam, nove digitalne usluge, rešenja i platforme.

Kako je navedeno, ove oblasti su odabrane imajući u vidu aktuelne izazove i poremećaje na globalnom tržištu hrane, potencijal za razvoj turizma u regionu i njegov značaj za održivi razvoj, posebno kada je reč o smanjenju otpada, prihvatanju cirkularne ekonomije, promovisanju lokalne hrane i kulture i očuvanju prirode i biodiverziteta.

Кada je reč o digitalnim uslugama, digitalni servisi mogu da pomognu u smanjenju digitalnog jaza i nejednakosti i doprinesu većoj uključenosti ranjivih društvenih grupa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...