izložba u narodnoj banci srbije

Vek i po od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

Srbija

12.12.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vek i po od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute Vek i po od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute
Država Srbija danas obeležava značajan događaj u svojoj ekonomskoj istoriji – 150. godišnjicu srpskog dinara kao nacionalne valute, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).... Vek i po od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

Država Srbija danas obeležava značajan događaj u svojoj ekonomskoj istoriji – 150. godišnjicu srpskog dinara kao nacionalne valute, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, usvajanjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete, kada je uveden kao zvanična valuta Кneževine Srbije.

„Ovaj jubilej ne samo da predstavlja značajno istorijsko dostignuće, već služi i kao svedočanstvo o postojanosti i otpornosti ekonomije naše zemlje“, navela je NBS.

 Kako je istaknuto, tokom 150 godina dinar je svedočio transformaciji Srbije, od kneževine u kraljevinu, preko turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije, a na kraju i u modernu Republiku Srbiju.

„Na ovom putu srpski dinar je ostao konstanta i simbol napretka našeg naroda, odraz našeg nacionalnog identiteta i nasleđa. Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, podsećajući nas na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu. Oni služe kao podsetnik na naša kolektivna dostignuća i vrednosti koje nas definišu kao narod“, navodi se u saopštenju centralne banke.

 Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da je danas dinar simbol monetarne i opšte ekonomske stabilnosti Srbije, valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta.

„Stabilnost dinara nema alternativu, jer je tačka u kojoj se susreću interesi svih ekonomskih činilaca – građana i preduzeća, uvoznika i izvoznika, ulagača i štediša, korisnika kredita, ali iznad svega naše države. Održati njegovu stabilnost u deceniji prožetoj brojnim globalnim neizvesnostima, nije bio nimalo lak zadatak, ali je to NBS uspela i sada je ta stabilnost njen zaštitni znak“, kazala je ona.

Dodale je da su posvećenost održavanju stabilnosti cena, obezbeđivanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i promovisanje strategije dinarizacije ključni za podizanje važnosti nacionalne valute u svetu i kod međunarodnih ulagača.

Narodna banka Srbije prirediće 21. decembra izložbu „150 godina srpskog dinara“ na kojoj će, pored aktuelnog novca Srbije, biti prikazani i primerci prigodnog kovanog novca, počev od njegove pojave 1968. godine do poslednjih primeraka s likom Nikole Tesle.

Tagovi
BANKA DINAR NBS
  • SHALIMAR

    12.12.2023 #1 Author

    Zanimljiv podatak da 150 godina postoji srpski dinar kao valuta.

    Odgovori

  • ELLA

    13.12.2023 #2 Author

    Veliki, lep jubilej samo da je vrednost dinara kao pre 150 god

    Odgovori

  • SENSEI

    13.12.2023 #3 Author

    Preživeo vek i po naš srpski dinar i živeo još puno vekova

    Odgovori

  • Roka

    13.12.2023 #4 Author

    … valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta. Kraj vica!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...