Skijališta Srbije zadovoljna proteklom zimom uprkos toplom vremenu

Veštački sneg spasio skijašku sezonu, dnevno na stazama oko 7.000 skijaša

IzdvajamoPoslovanjeSrbijaTurizam

8.3.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 13

Veštački sneg spasio skijašku sezonu, dnevno na stazama oko 7.000 skijaša Veštački sneg spasio skijašku sezonu, dnevno na stazama oko 7.000 skijaša
Iako prirodnog snega ove godine skoro da nije ni bilo, iz JP Skijališta Srbije za Biznis.rs ističu da su veoma zadovoljni skijaškom sezonom, kao... Veštački sneg spasio skijašku sezonu, dnevno na stazama oko 7.000 skijaša

Iako prirodnog snega ove godine skoro da nije ni bilo, iz JP Skijališta Srbije za Biznis.rs ističu da su veoma zadovoljni skijaškom sezonom, kao i da interesovanje skijaša nije jenjavalo od decembra.

Uprkos nedostatku prirodnog snega, temperaturne prilike su bile takve da je od sredine novembra bilo moguće pustiti u rad sisteme za veštačko osnežavanje punim kapacitetom, koji su radili sve vreme tokom sezone, navode iz ovog preduzeća.

„Skijašku sezonu u ski centru Kopaonik započeli smo 2. decembra, sedam dana pre zvanične manifestacije Ski opening, koja je počela 8. decembra. Naši ski centri imaju pokrivenost sistemima za veštačko osnežavanje gotovo 100 odsto i ova godina je pokazala koliko je to važno, neophodno“, kažu iz JP Skijališta Srbije.

Iako je od početka zimske sezone na Kopaoniku palo 46 centimetara prirodnog snega, Skijališta Srbije su u ovom ski centru do pre nekoliko dana pravila veštački sneg i radila punim kapacitetom, dok je primera radi 4. marta u funkciji bilo 14 instalacija (žičara i ski liftova), 18 ski staza i 15 ski puteva, što je oko 60 odsto kapaciteta.

Sa druge strane, skijalište na Staroj planini i dalje radi punim kapacitetom, za razliku od skijališta Tornik koje je na manjoj nadmorskoj visini i pod uticajem toplih struja sa mora, pa u ovom trenutku ne radi za skijaše.

„Od početka skijaške sezone u proseku je dnevno skijalo oko 7.000 skijaša. Tokom prazničnih perioda, novogodišnjih i sretenjskih, broj skijaša po danu je prelazio 11.000 na Kopaoniku i dve hiljade na Staroj planini i Torniku. Na dan otvaranja ski sezone na Torniku na Zlatiboru, skijalo je preko 5.000 skijaša“, kažu iz Skijališta Srbije.

Da je sezona bila dobra, a interesovanje za planinske centre veliko, potvrđuju nam i iz turističe agencije Filip travel koja već tradicionalno ima zimske ponude za Kopaonik, Zlatibor i Staru planinu.

„Interesovanje za naše ski centre ostalo je stabilno u poređenju sa prošlom godinom, sa posebnim naglaskom na Kopaonik. Pored Kopaonika, primetno je interesovanje za Staru planinu, što ukazuje na raznolikost mogućnosti za zimski odmor u našoj zemlji. Skijaška sezona na Kopaoniku se uspešno održala zahvaljujući veštačkom osnežavanju staza, uprkos promenljivim vremenskim uslovima“, navode iz ove agnecije.

Oni objašnjavaju i da je „pristupačnost domaćih planina i dalje ključni adut prilikom izbora skijaške destinacije“.

  • DOBRILA

    8.3.2024 #1 Author

    Bar to ,i onako nemamo vise ni zimu..

    Odgovori

  • Grocka

    9.3.2024 #2 Author

    Sta bi bez skijaske sezone

    Odgovori

  • Dux011

    9.3.2024 #3 Author

    Snalazenje…

    Odgovori

  • MIKIMILE

    9.3.2024 #5 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • ELLA

    9.3.2024 #6 Author

    Vestacki je I uspeh drzave pa smo ekonomski tigar. Ali samo kao I sneg. Sluzi svrsi

    Odgovori

  • DUCA

    10.3.2024 #7 Author

    Kakva je bila zima stvarno je spasio!!!

    Odgovori

  • PIKSI

    10.3.2024 #8 Author

    I ovako nema zime

    Odgovori

  • Manja

    10.3.2024 #9 Author

    Uskoro ce biti samo vestackog snega na nasim prostorima…

    Odgovori

  • SENSEI

    11.3.2024 #10 Author

    Veštački sneg, veštačko jezero, sve veštačko pored ovolike prirode

    Odgovori

  • STEPA

    14.3.2024 #12 Author

    Svake godine sve manje snega ima

    Odgovori

  • VALE

    14.3.2024 #13 Author

    Sve ce i biti vise u upotrebi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...