Dozvoljena gradnja maksimalno 75 vetrogeneratora

Vetropark Bela Anta kod Pančeva imaće značajno veću instalisanu snagu

BiznisInfrastrukturaSrbija

31.10.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vetropark Bela Anta kod Pančeva imaće značajno veću instalisanu snagu Vetropark Bela Anta kod Pančeva imaće značajno veću instalisanu snagu
Vetropark Bela Anta u Dolovu, za koji je kompanija Wellbury-Bela Anta d.o.o. iz Beograda dobila lokacijsku dozvolu za projekat izgradnje još pre sedam godina,... Vetropark Bela Anta kod Pančeva imaće značajno veću instalisanu snagu

Vetropark Bela Anta u Dolovu, za koji je kompanija Wellbury-Bela Anta d.o.o. iz Beograda dobila lokacijsku dozvolu za projekat izgradnje još pre sedam godina, imaće ukupnu instalisanu snagu od 300 MW umesto prvobitno predviđenih 120 MW, objavila je eKapija.

To je utvrđeno Odlukom o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području Bela Anta u Dolovu koji je Skupština grada Pančeva donela u oktobru.

Kako piše eKapija, u odluci se navodi da se na predviđenom prostoru u dve celine planira izgradnja vetroelektrana sa maksimalnom jediničnom snagom vetrogeneratora do 6,5 MW, sa maksimalnim brojem do 75 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage vetroelektrana do 300 MW, koje će biti priključene na prenosni ili distributivni elektroenergetski sistem, a sve prema uslovima nadležnih operatora energetskih sistema.

„U slučaju povećanja jedinične snage vetrogeneratora, broj turbina će biti manji od 75, odnosno, pri maksimalnom broju turbina od 75, pojedinačna snaga mora biti manja od 6,5 MW, da bi se ispoštovala ukupna maksimalna instalisana snaga 300MW ove vetroelektrane“, objašnjeno je u dokumentu u koji je uvid imala eKapija.

Najveća visina vetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u uspravnom položaju, biće maksimalno 200 metara.

U okviru infrastrukturnog kompleksa Bela Anta planirane su dve celine. Prva celina trebalo bi da ima oko 50 vetrogeneratora, , biogasno postrojenje, upravnu zgradu i transformatorsku stanicu u funkciji vetroelektrana.

U celini 2 planirana je izgradnja vetrogeneratorskog polja sa oko 25 vetrogeneratora ukupne snage oko 80 MW, u okviru kog je planirana realizacija jedne ili više vetroelektrana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...