usklađivanje sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike EU

Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi od 23 milijarde dinara

AgrobiznisSrbija

2.2.2023 16:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi od 23 milijarde dinara Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi od 23 milijarde dinara
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena... Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi od 23 milijarde dinara

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23,12 milijardi dinara.

Podsticaji su, kako je navedeno u saopštenju, koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Te mere su, kako je saopšteno na sajtu vlade, glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike EU, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja EU.

Članovi vlade usvojili su Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine.

Foto: Freepik.com

Tim planom se unapređuje sistem i „ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji“.

Na sednici je usvojena Uredba o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara. Uredbom su obuhvaćeni, zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Vlada je donela Odluku o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zadatak ovog tela je obrazovanje stručnih radnih grupa za unapređenje sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja i njegovo finansiranje.

Članovi vlade su saglasni da se uspostavi saradnja Opštine Golubac i Opštine Koronini u Rumuniji i to u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i fizičke kulture i turizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.