Do kraja nedelje isplata za suncokret

Država će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara poljoprivrednicima

AgrobiznisPoslovanjeVesti

30.1.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara poljoprivrednicima Država će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara poljoprivrednicima
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio... Država će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara poljoprivrednicima

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio novac. Što se tiče isplate subvencija, ona je za RTS rekla da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu.

„Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini – 99,84 odsto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 procenata subvencija je isplaćeno“, precizirala je Tanaskovićeva.

Potvrdila je da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koje su prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva. To je, kako kaže, oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 odsto zahteva koji nisu isplaćeni, i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su, ističe ona, obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

„Do 3. februara, do kraja nedelje, biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, a 6. februara ćemo pustiti mleko za četvrti kvartal, i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva“, precizirala je ministarka.

Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

Ministarka je navela i da je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-Agraru.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom. Uz ličnu kartu, za nekoliko minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

„Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-Agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo“, obijasnila je Tanaskovićev.

Ukazala je da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima, i da sa e-Agrarom toga neće biti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...