Predstavljen investicioni fond za podršku preduzećima Zapadnog Balkana

Za firme iz Srbije i regiona sa potencijalom za rast spreman 71 milion evra u ENEF II fondu

InvesticijeSrbija

13.3.2024 15:20 Autor: Milica Rilak 0

Za firme iz Srbije i regiona sa potencijalom za rast spreman 71 milion evra u ENEF II fondu Za firme iz Srbije i regiona sa potencijalom za rast spreman 71 milion evra u ENEF II fondu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas u Beogradu Fond za podršku preduzećima (ENEF II), investicioni fond od 71 miliona evra... Za firme iz Srbije i regiona sa potencijalom za rast spreman 71 milion evra u ENEF II fondu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas u Beogradu Fond za podršku preduzećima (ENEF II), investicioni fond od 71 miliona evra koji je osnovan sredstvima EBRD, Evropske unije, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Tokom promocije potpisan je i ugovor o pristupanju fondu sa domaćom Banca Intesa kao i investicioni ugovor sa novosadskom kompanijom Vega IT.

ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, i ima za cilj da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona evra do osam miliona evra.

Cilj ENEF II je da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i obezbedi im finansijska sredstva koja su im potrebna da bi unapredili svoje poslovanje. Taj fond je prikupio 57 miliona evra investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačka razvojna banka KfW.

Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu, Banca Intesa je objavila svoju nameru da uloži do sedam miliona evra u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond.

Regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) istakao je važnost finansijske, ali i konsultantske podrške kompanijama koje će ENEF II obezbediti kompanijama iz regiona.

„Veoma pozdravljamo učešće Banca Intesa u ENEF II, čime je postala prva komercijalna investitorska institucija koja doprinosi kapitalu fonda. Ovo će dodati novu dimenziju našoj obimnoj saradnji sa Banca Intesa u Srbiji i regionu. Radujemo se bliskoj saradnji u obezbeđivanju neophodnog rasta kapitala inovativnim i visokopotencijalnim malim i srednjim preduzećima“, poručio je Kolanđeli.

Matteo Colangeli / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Giaufret) naglasio je da je EU od prvog dana uključena u promociju Plana rasta za Zapadni Balkan.

„Taj plan ima ambiciju da kroz investiranje ukupno šest milijardi evra stvori nove prilike za region, otvori vrata zajedničkog tržišta i stvori nove prilike i šanse za ekonomije regiona. Cilj je da se BDP ekonomija regiona udvostruči u narednih 10 godina“, poručio je Žiofre i dodao da je u okviru toga važan razvoj privatnog sektora, a posebno malih i srednjih preduzeća (MSP).

„U Srbiji smo već plasirali 250 miliona evra u razvoj oko 1.000 MSP, koji su imali korist od različitih programa“, podsetio je Žiofre i ocenio da je jasno da kompanije u regionu imaju potrebu za diversifikacijom opcija za finansiranje poslovanja.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kaže da će podrška kompanijama iz ENEF II fonda biti pod povoljnijim uslovima od klasičnih bankarskih kredita.

„Često banke nisu spremne da ulažu u inovativna preduzeća koja nekada nose rizik ali je veoma važno da se banke što više uključe jer se tako uključuju u tokove nove ekonomije, koji su bazirani na inovativnim preduzećima – ona su visoko rizična ali mogu da donesu ogromnu dobit u vrlo kratkom vremenskom periodu“, rekla je Begović.

Banca Intesa je prvi privatni investitor koji je pristupio ENEF II fondu a predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Darko Popović je po potpisivanju ugovora sa ENEF II ocenio da se radi o prekretnici u naporima banke da obezbedi podršku održivom rastu.

„Danas je akcenat na održivoj podršci malim i srednjim preduzećima. Naša saradnja na tom poslu sa EU, EBRD, KfW i CDP dostigla je vrednost od 500 miliona evra“, rekao je Popović.

Prvi investicioni ugovor potpisan je sa Vega IT, čija finansijska direktorka i partnerka u kompaniji Ivana Kappenmann kaže da u ENEF II pre svega vide partnera, a ne finansijera, kao i da očekuju da će im saradnja pomoći u daljem rastu. Vega IT inače ima 800 zaposlenih, a posluje u 22 zemlje.

U organizaciji Ambasade Italije u Srbiji, svečanom otvaranju ENEF II fonda u Beogradu prisustvovali su i Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji i Anke Konrad, nemačka ambasadorka u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...